Tartozás esetén nem jár vissza az elvárt adó

2007.03.12. 7:33

Nem jár vissza az elvárt adó jogcímén az első két hónapban befizetett előleg azoknak a vállalkozóknak, akiknek más adónemben tartozásuk van. Szakemberek szerint újabb jogviták kerekedhetnek a döntésből, mivel alkotmányellenes jogszabályok alapján teljesített befizetést tart vissza a tárca - írja a Napi Gazdaság.

Múlt pénteken a pénzügyminiszter beterjesztette az országgyűlés elé az elvárt adó visszamenőleges eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot, amit gyorsított eljárás keretében már hétfőn megszavazhatnak a képviselők. Ezzel a kormány lemond az alkotmányellenes adó első kéthavi 9,2 milliárd forintos összegéről, amit azért fizettethetett volna be a cégekkel, mert az Alkotmánybíróság csak február végi hatállyal semmisítette meg az adószabályt. Igaz, a rostán kihullottak az előlegfizetésre vonatkozó rendelkezések is, ami jobb belátásra bírta végül a tárcát.

A benyújtott javaslat január elsejei hatállyal megszünteti az egyéni vállalkozókra, illetve a társaságokra vonatkozó szabályozást, és kitér a már bevallott, illetve befizetett összegek rendezésére is. Eszerint az adóhatóság a már benyújtott bevallásokat kijavítja, majd értesíti az adózót az esetleges visszatérítés összegéről, amit azonban nem minden esetben utal vissza.

Amennyiben ugyanis a társaságnak más adónem tekintetében tartozása van, az APEH a túlfizetés összegét hivatalból arra számolja el. Amennyiben az adózónak nincs tartozása, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről, ellenkező esetben az APEH a túlfizetést a később esedékes adó kiegyenlítésére számolja el. A rendezésnek ez a módja egyes vélemények szerint újabb jogvitát generálhat, hiszen végső soron nem jogszerűen beszedett összegeket használ fel más tartozások rendezésére a PM.

Az elmúlt két hónapban ötszáz vállalkozás adott le bevallást az elvárt adóról, ám ennél kevesebben fizettek. Hogy mennyien és pontosan mennyit, arról nem tudott tájékoztatást adni a pénzügyi tárca.

A második félévre eső bevételről és a veszteséges cégek megadóztatásáról nem mond le a kormány. Az elvárt adót pótló új adónemről szóló jogszabálytervezetet szerdai ülésén tárgyalja a kabinet, majd a szakmai szervezetekkel való egyeztetést követően március 28-án dönthet róla. Így a törvénytervezetet még időben el tudja fogadni az országgyűlés ahhoz, hogy július elsejétől hatályba léphessen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK