Jól céloz az APEH

2007.03.14. 7:36

Az idei évre kitűzött tízezer vagyonosodási vizsgálatból mintegy négyezret már megkezdett az APEH. A vagyongyarapodási vizsgálatok sarokpontja a tagi kölcsön; nyújtója szinte biztosan várhatja a revizorokat - írja a Napi Gazdaság.

A lap által megkérdezett adótanácsadók szerint a vizsgálatra történő kijelölés alapja eddig elsősorban a céges tagi kölcsönállomány, az ingatlanvagyon, valamint a közérdekű bejelentés volt. A hivatal elég jól céloz, az esetek kilencven százalékában nagyobb "gondokkal" küszködő adózók kérnek jogi segítséget - mondta Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi Ügyvédi Iroda munkatársa.

A könyvelők és a könyvvizsgálók tapasztalatai szerint előfordul az is, hogy minimálbérre bejelentett, ám autót vásárló vagy lízingelő alkalmazottakat jelölnek ki vizsgálatra. Erre inkább a fővárosban akad példa, ahol Kocsis szerint a tagi kölcsönt nyújtók ellenőrzését eddig visszafogták, míg vidéken kifejezetten a magas tagi kölcsönállománnyal rendelkező vállalkozókat célozzák.

Ha a magánszemélynek az APEH már kézbesítette az ellenőrzésről szóló értesítést vagy a megbízólevelet, akkor önrevízióra, vagyis a korábban leadott bevallások módosítására már nincs lehetőség. Bizonyos esetekben azonban, ha az adózó elég éber, még időben beadható az önellenőrzés - figyelmeztet Kocsis. A tapasztalatok szerint az APEH a magas tagi kölcsönállománnyal rendelkező cégeket először célellenőrzéssel vizsgálja, amelynek során bekéri a könyvelőtől a megfelelő szerződéseket is. Ilyen esetben a kölcsönnyújtó szinte biztosan számíthat a vagyongyarapodási vizsgálatra, hacsak az értesítés kézbesítése előtt nem nyújt be egy önrevíziót, amellyel pótlék megfizetése mellett megspórolhatja az adóhiányra kiszabott bírságot és késedelmi kamatot. Arról, hogy hogyan úszható meg a vagyonosodási vizsgálat itt olvashat részletesen.

Kocsis tapasztalatai szerint az eljárások kifejezetten felgyorsultak. A teljesítménykényszer miatt a revizorok próbálják mihamarabb lezárni az ügyeket. A vizsgálat akár egy hónap alatt is lezárulhat, ha az adózó megjelenik az idézéseken, amelyekre a megfelelő iratokat is magával viszi és elfogadja az APEH megállapításait. A törvény 90 napot ad egy vizsgálat lefolytatására, ám Kocsis információ szerint az adóhivatal vezetése sokkal rövidebb határidőt szab a revizoroknak, akik emiatt az ügyfeleket is sürgetik, így sokszor nincs is elegendő idő az iratok megfelelő összeszedésére és a nyilatkozattételre való felkészülésre.

A vizsgálat időtartama elsősorban a nyilatkozat tartalmától, a bizonyításhoz szükséges kiegészítő információk beszerzési idejétől, valamint az adózó együttműködési készségétől függ - mondta az APEH illetékese, aki szerint az adóhatóságnak és az ügyfélnek egyaránt az eljárás minél gyorsabb lezárásához fűződik érdeke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK