Kiterjesztik az egynapos matricát

2007.03.14. 7:51

A tervek szerint április 1-jétől nemcsak a díjfizetési kötelezettséget terjesztik ki, de változik az autópályák használatának díjáról szóló jogszabály is - írja a Világgazdaság.

Az útdíjfizetés módosításáról szóló rendelettervezet a 3,5 és 12 tonna közötti, legnagyobb megengedett össztömegű tehergépjárművek (D2-es és D3-as kategória) számára is lehetővé tenné az egynapos matrica megvásárlását.

Mivel a díjfizetési technológia miatt a kínálat évközbeni bővítése korlátozott, 2007-ben az említett két kategória számára nem készül külön matrica, de jogosulttá válnak a D4-es kategória egynapos matricájának a megvásárlására. Ennek január 1-je óta hatályos ez évi ára 3000 forint.

Új rendelkezés a tervezetben az is, hogy a motorkerékpárok számára, elektronikus vásárlás esetén április 1. és szeptember 1. között 50 százalékos kedvezménnyel lehetővé válik a D1-es kategória négynapos matricájának a megvétele - számol be a lap.

A díjfizetési kötelezettség áprilistól tervezett kiterjesztése szerint a 3,5 tonna megengedett össztömegnél nehezebb gépjárművek (D2-D4-es kategória) az eddig ingyenes autópálya-szakaszokat és az autóutakat is díjfizetés ellenében vehetik igénybe. Kivételt képeznek az egyes autópályák fővárosi bevezető szakaszai, illetve az M0-s autóút.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK