A piacokon 20 forint feletti áron kapható a tojás, szemben a tavalyi 17-18 forinttal, húsvét előtt pedig tovább drágulhat - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. A tojás ára akár a 30 forintot is elérheti az ünnep idejére.

A húsvéti ünnepet megelőző két hétben jellemzően a tojás iránti kereslet mintegy 20 százalékkal nő - mondta el a szakember. Jelenleg a tojás önköltségi ára 14 forint körül mozog darabonként, a termelői ár pedig 14,80 forint, azonban az élelmiszerboltokban akár 30 forint is lehet a tojás ára húsvétkor - tette hozzá.

Magyarországon tavaly mintegy 2,95 milliárd tojást állítottak elő, szemben a korábbi évekre jellemző 3,3 milliárd darabbal. A visszaesés az Európai Unióból érkező olcsó importtal magyarázható. Főként Spanyolországból érkezett - akár 5 forintos áron - olcsó tojás. Emiatt az elmúlt években csökkent a termelői kedv Magyarországon, a termelők száma 20-30 százalékkal, a tojóállomány pedig 20 százalékkal mérséklődött.

A tojástermelés árbevétele tavaly mintegy 18 milliárd forint volt, holott a korábbi években még elérte a 25 milliárd forintot. A tojástermelés a baromfiágazat árbevételének 10-16 százalékát adja.

Az uniós túltermelés 2004-től a tavalyi évig tartott, a többlet egy jelentős hányada pedig a magyar piacon jelent meg - hívta fel a figyelmet Földi Péter. Hozzátette, idén a kevesebb termelés következtében még húsvét előtt további tojásáremelkedésre lehet számítani.

A Baromfi Terméktanács titkára kitért arra, hogy a naposcsibe-kereslet alakulásában a húsvét nem játszik számottevő szerepet. Magyarországon évente 145 millió napos húscsibét állítanak elő. Egy naposcsibe termelői ára 70 forint körül mozog. A naposcsibe-forgalom éves árbevétele közel 1 milliárd forint. Földi Péter jelezte, 2006-ban a madárinfluenza-járvány következtében 20-30 százalékkal esett vissza az export.