Érdemes lehet lecserélni a régi lakáshitelt

2007.03.21. 16:08

A következő években egyre nagyobb szerepet kaphat a 2001 előtt felvett lakáshitelek hosszabb lejáratú, kedvezőbb feltételű kölcsönökre váltása. A bankok szerint azonban nem érdemes a váltás mellett dönteni.

A bankok nem számítanak a ma már kedvezőtlen futamidejű és kamatozású lakáshitelek tömeges cseréjére. Legtöbbjük szerint a meglévő kölcsön hiteldíja a jelenleg nyújtott devizaalapú lakáshitelekkel is versenyképes, és további előny, hogy ezeknél sem az árfolyamkockázattal, sem pedig az új hitel induló költségeivel nem kell számolni. Más vélemények szerint azonban egy ilyen cserével jól járhat a hitel felvevője, mivel csökken a havi törlesztőrészlete.

A hazai lakossági hitelek állományából még 250-300 milliárd forintra tehető azoknak a forintban nyújtott lakáskölcsönöknek az állománya, amelyek futamideje átlagban 10 év, kamata esetenként 20 százalék körüli, így kondíciójuk jóval kedvezőtlenebb a mostani devizahiteleknél. Ezek felváltására a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. (CEC) akciót indított, amelyben alkalmazkodnak a kölcsön tulajdonosának anyagi feltételeihez - mondta el Varga Eszter vezérigazgató.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt év végén mintegy 3500 milliárd forint összegű lakossági, különböző típusú jelzáloghitel állt fenn Magyarországon, ennek több mint a felét a forintalapú kölcsönök tették ki. Az adósok a jelzáloghitelek jelentős részét a 2001 óta működő, és többször módosított állami kamattámogatási rendszerben vették fel, ugyanakkor a 250-300 milliárd forintos, 2001 előtt felvett lakáskölcsön-állomány kifejezetten sújtja a kölcsönfelvevőket.

Varga Eszter szerint az is tapasztalható, hogy ezek a 2001 előtt felvett kölcsönök, illetve a 2001 utáni állami kamattámogatásos lakáshitelek nemegyszer más típusú fogyasztási, illetve személyi hitelekkel együtt terhelik a családok költségvetését.

Bánfai Gergely, a cég másik vezérigazgatója kifejtette: az adós anyagi helyzetének felmérésénél figyelembe vesznek különböző szempontokat, így részben azt, hogy mennyi a fennálló kölcsön összege, futamideje, hol tart az adós a visszafizetésben, mennyi a kölcsön kamata, van-e mellette ingatlanra bejegyzett jelzálog, illetve mennyi a havi törlesztőrészlet.

Míg az angolszász államokban, így főleg Nagy-Britanniában a fejlett jelzáloghitel-piac révén a konkurens bankok folyamatosan kínálják ügyfeleiknek az egyre kedvezőbb kamatozású és magasabb összegű kölcsönöket hitelcserés ügyletekben, addig a magyar bankok napjainkban még nem könnyítik meg a hitelkiváltás folyamatát - mondta Varga Eszter. A kölcsönét lecserélni akaró ügyfél bürokratikus ügyintézéssel néz szembe, illetve az előtörlesztést gyakran magas összegű díjfizetéssel "büntetik" a hitelintézetek.

A CEC-nél a hitelkiváltást a különböző hatékonysági szempontok alapján 2,5 millió forint vagy afölötti korábbi kölcsönre ajánlják - mondta el Bánfai Gergely kérdésre válaszolva. Egyszeri díjat számítanak fel, a CEC-nél a szerződés kötésekor számított díj átlagosan az összeg 2,5 százalékára rúg. Ennek fejében átvállalják a teljes banki, földhivatali és illetékhivatali ügyintézést, illetve a közjegyzői papírok előkészítését.

Varga Eszter kérdésre elmondta: a CEC jelenlegi, több mint 5 milliárd forintos hitelportfóliójának mintegy 40 százalékát teszi ki az ilyen "hitelkiváltásos" kölcsönállomány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK