Automatizált hírügynökség indul

2007.03.28. 8:07

Budapestről is tudósít majd a Thomson Financial nagy nemzetközi hírügynökségek konkurenciájának szánt új szolgáltatója. A híreket nem kis részben számítógépek állítják majd elő.

Befejezéséhez közeledik a kanadai Thomson Financial világszintű hírügynökségének kiépítése: a várhatóan májusban induló szolgáltatás a Bloomberg és a Reuters hasonló vállalkozásaival kell versenyre - írja a Napi Gazdaság.

A Thomson elektronikus kiadó részeként működő gazdasági hírügynökség bázisát az Európában működő AFX hírügynökség adja, amelyet becslések szerint 20 millió dollárért vásároltak meg tavaly.

A Thomson azóta sokat költött állománya megerősítésére. Szerkesztőségeiben mintegy ötszázan dolgoznak ez kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt. Az elmúlt időszakban Bécsben, Varsóban és Budapesten is megjelent a cég.

A tervek szerint az új hírügynökség által kiadott, napi tízezer hír egyharmadát számítógép generálja a vállalati pénzügyi jelentésekből, illetve gazdasági statisztikákból, további egyharmadát partnerügynökségektől, például helyi szolgáltatóktól veszik át, a maradékot a Thomson munkatársai szállítják - értesült a Financial Times.

Az utóbbiak munkája sem a megszokott módon zajlik majd: az alaptörténeteket számítógépek "írják meg" - ez a rendszer már ma is naponta kétezer hírt állít elő -, így a riportereknek több idejük marad a saját információk megszerzésére.

Az automatizálás sokkal olcsóbbá teszi a hírügynökség felállítását: Sharon Rowlands, a Thomson Financial elnök-vezérigazgatója szerint négy évvel ezelőtt 250 millió dollár lett volna a költség és öt évig tartott volna a hálózatépítés, most viszont ennek töredékéből megoldják a dolgot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK