Jövőre alig lesz külkerhiány, viszont a kovergenciaprogramban meghatározott hiánycsökkentő célok veszélybe kerülhetnek. 2008-ban ugyanis 2,4 százalékkal kellene javítani az egyenleget - írja a Napi Gazdaság.

A gazdaságpolitikai hangsúlyváltozások hatására az egyensúlyi mutatók javultak, a növekedési kilátások azonban alacsonyabbak az előző évekhez képest. Idén a GDP 2,4 százalékkal bővülhet, 2008-ban pedig 3,3 százalék következik - véli legújabb előrejelzésében az Ecostat kutatóintézet.

A kutatók korábban kissé magasabb, 2,5 százalékos bővülést prognosztizáltak 2007-re. A várakozások szerint a magyar gazdaságban 2009-re térhet vissza újra a négy százalék körüli bővülési ütem. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a jelenleg gyorsan bővülő világgazdaság éppen akkor lassíthat, emiatt csökkenhet a nemzetközi húzóerő - mondta Belyó Pál, az Ecostat igazgatója.

A gazdaság továbbra is exportorientáltan fejlődik, a kivitel 2007-ben is magasabb ütemben bővül majd, mint a behozatal. Folytatódik a külkereskedelmi egyenleg javulása, mivel a cserearányok alakulása is várhatóan kedvezőbb lesz a tavalyinál, valamint a lakossági fogyasztás csökkenése is mérsékli majd az importot.

A kutatók szerint a külkerdeficit idén egymilliárd euró alá mehet, jövőre pedig félmilliárd euróra zsugorodhat. A költségvetési törvény GDP-arányosan 3 százalékos megtakarítást tervez 2007-re, ez az Ecostat szerint megvalósítható, a 2008-as hiánycsökkentés teljesítéséhez azonban további intézkedésekre lesz szükség.

A kutatók számolnak a reformfolyamatok megakadásával. Az egyensúly elérésében a kiigazító intézkedések meghatározóak. Amíg 2007-ben a kiadások korrekciója révén érhető el a javulás, 2008-ban a közigazgatás racionalizálásából adódó megtakarítások hozhatnak eredményt.

Mindezek hatásaként a javulás jövőre a GDP 1,5 százalékára rúghat, csakhogy a konvergenciaprogramban is olvasható középtávú tervek szerint 2008-ban 2,4 százalékkal kell javítani az egyenleget - véli az Ecostat. 

A kutatók várakozásai szerint 2007 májusáig emelkedik, majd lassul a fogyasztói infláció, éves szinten átlagosan 7,4 százalékos lesz a drágulás; 2008-ban 3,6 százalékra süllyedhet az ütem. A magas inflációval a bruttó bérek nem tartanak lépést, ezért idén a reálkeresetek 3 százalék körüli csökkenésével számolnak, ennek hatására a lakossági fogyasztás kismértékben - 0,9 százalékkal - csökkenhet.