Felgyorsulhat az ország eladósodása

2007.03.30. 16:44

Jelentősen csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya idén, az egyensúlyjavulás mértéke azonban elsősorban attól függ, hogy a háztartások hogyan reagálnak a költségvetési megszorításokra - áll az OTP Bank legújabb elemzésében.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly a folyó fizetési mérleg hiánya és a gazdaság külső finanszírozási igénye is jelentősen csökkent. Mindez az elemzés szerint a nem adóssággeneráló finanszírozás arányának drasztikus romlásával párosult, így a nemzetgazdaság nettó külső adósságának gyors emelkedése folytatódott.

Az OTP Bank elemzőinek véleménye szerint a hivatalos adatokat továbbra is jelentős mértékben korrigálni kell ahhoz, hogy a mutatók a valós folyamatokat tükrözzék. A folyó fizetési mérleg hiányát és a nettó külső finanszírozási képességet célszerű korrigálni a tévedések és kihagyások egyenlegével.

A finanszírozás szerkezetének vizsgálata során pedig érdemes a tulajdonosi hiteleket a nem adóssággeneráló tételek közé sorolni és kiszűrni a privatizációs bevételek hatását.

A korrigált adatok továbbra is az ikerdeficittel és a növekedés szempontjából aggasztóan alacsony beruházási aktivitással jellemezhető helyzetet mutatnak: a külső egyensúlytalanság mértéke a hivatalosnál lényegesen kisebb mértékben javult, miközben szintje eléri a bruttó hazai termék (GDP) 8 százalékát.

A korrekciók után a finanszírozás összetételének romlása kevésbé drasztikus, de ez az elemzés szerint nem változtat azon a megállapításon, hogy a nem adóssággeneráló tételek aránya a finanszírozásban fenntarthatatlanul alacsony volt az elmúlt években.

A bank alap előrejelzésében azzal számolt, hogy az államháztartás által elvont jövedelem jelentős része a háztartások fogyasztásának és felhalmozási kiadásainak jelentős csökkenését eredményezi majd, míg a nettó megtakarítások kisebb, a GDP 1 százaléka körüli mértékben csökkennek. Ez esetben a GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiány 2007-ben 2-3 százalékponttal is mérséklődhet, ami a GDP-arányos nettó külső adósság dinamikájának jelentős lassulását, 2008-ban pedig megállását eredményezheti.

Ha azonban a megszorítások inkább a háztartások megtakarításainak csökkenését eredményezik, akkor a folyó fizetési mérleg hiányának és a nemzetgazdaság adósság típusú forrásokra való ráutaltsága lényegesen kisebb mértékben csökkenhet.

A kockázatok pedig ebbe az irányba mutatnak, mivel a háztartások hitelfelvétele a már régóta bejelentett megszorítások ellenére további élénkülés jeleit mutatja, miközben a megtakarítások a negyedik negyedévben jelentősen elmaradtak a várttól. Amennyiben ez nem változik 2007 folyamán, akkor a külső egyensúly a vártnál kisebb mértékben mozdulhat el a fenntartható irányba - vélik az OTP Bank elemzői.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK