Közzétették a nyílászáró-pályázat részleteit

2007.03.30. 13:39

Letölthető a lakossági energiatakarékossági pályázat dokumentuma péntektől a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapjáról. A hagyományos építési technológiával épült házak energiatakarékos felújítására 2,6 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

A roppant népszerű, nyílászárócserére, valamint zöldenergetikai beruházásokra is felvehető támogatás részletei, a tudnivalók, továbbá hasznos tanácsok a gazdasági tárca honlapján találhatók. A pályázati felhívás, a pályázati formanyomtatvány és a pályázati útmutató, valamint a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége ezen kívül az Energia Központ Kht. és a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság honlapján is megtalálható.

A lakossági energiamegtakarítás, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása című pályázatot postán lehet beadni, április 10-től. A lakossági energiakorszerűsítési pályázatra 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házak, lakások tulajdonosai pályázhatnak. A pályázathoz kapcsolódva fórum is működik a GKM honlapján.

A pályázat kiírásával egy időben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) meghirdeti az ehhez kapcsolódó kedvezményes hitelprogramot, amelynek kerete 16 milliárd forint, kamata jelenleg éves szinten 6,4 százalék. A hitellel a vissza nem térítendő támogatás által nem fedezett 85-100 százalékos rész fedezhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15 százaléka, de lakásonként legfeljebb 265 000 forint. A pályázat alapján a pályázó jogosulttá válik a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében történő hiteligénylésre. A hitel lehet kiegészítő jellegű, amely energiamegtakarítást eredményező beruházásnál a felújítások 85 százalékáig, legfeljebb másfél millió forintig igényelhető. Megújuló energiaforrások bevonását célzó beruházásoknál a hitel összege legfeljebb 3 millió 735 ezer forint lehet.

A hitellel azonban akár 100 százalékosan is fedezhető a korszerűsítés, amelynek maximális összege megtakarítást célzó munkálatoknál 1 millió 765 ezer forint, megújuló energiaforrásokra vonatkoztatva legfeljebb 4 millió forint lehet, és például akár hőszivattyú létesítésére is igénybe vehetjük.

A tárca jelentős érdeklődésre számít, becslésük szerint a korábbi 3-4 ezerrel szemben mostantól évente 14-15 ezer hagyományos építésű lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK