Az Andrássyn sem mindig csillagászati az ár

2007.04.07. 8:25

Leginkább a másfél szobás, 40 négyzetméteres lakásokat keresik a vásárlók a VI-VII. kerületben, 10-11 millió forint környékén - elsősorban a frekventált helyekhez közeli keresztutcákban, jó közlekedéssel. A nagyobb lakásokat inkább a külföldiek vásárolják, jórészt befektetési vagy kiadási céllal. Népszerű az egyetemek környéke és a Városliget - derül ki a Duna House körképéből.

A VI. és VII. kerületben a Belvároshoz képest jellemzően alacsonyabbak a négyzetméterárak, így aki a központban szeretne lakást vásárolni, de nem költhet rá túl sokat, annak érdemes körülnéznie e két kerület ingatlanpiacán. A használt lakások átlagos négyzetméterára ugyanis 279 ezer forint körüli.

Kevésbé népszerűek a garzonok, mint pár évvel ezelőtt, számos lakást keresnek viszont iroda, orvosi rendelő vagy egyéb üzleti vállalkozás céljára. Míg a hazai vásárlók a kisebb, de világos lakásokat preferálják a Városliget és a Nagykörút közelében, a külföldiek szívesen vesznek nagyobb alapterületű ingatlanokat is, és számukra fontos a magas emeleti elhelyezkedés. A forgalmas főutak mellett inkább az udvarra nyíló ingatlanok eladhatóbbak.

A kínálat rendkívül heterogén: az árak 6 és 60 millió között szóródik, minden árkategóriában találhat magának megfelelőt, aki mostanában tervez vásárlást a környéken. A legolcsóbbak természetesen - hasonlóan a belső városrészekhez - itt is a földszinti, udvarra néző lakások, ilyet már 6-8 millió forintért is lehet vásárolni.

Pontosan 6 millióért 18-30 négyzetméteres otthonhoz juthat a vevő, több ilyet is kínálnak, például, a Szív utca, a Hunyadi tér vagy a Munkácsy Mihály utca környékén - állapotuk többnyire felújítandó. Az ilyen kis alapterületű lakások négyzetméterára 280 és 320 ezer forint között mozog.

A városközponthoz közelítve folyamatosan emelkednek az árak, a Nagykörúton belül már inkább a 10 millió forint felettiek dominálnak, és ennyiért csak egyszobás lakást lehet venni. Érdekes, hogy az egyébként rendkívül drága Andrássy úton is van lakás ebben a kategóriában: 36 négyzetméteres, földszinti 2 szobásat 10,5 millióért kínálnak - igaz, a Dembinszky utcában egymillió forinttal többért már 50 négyzetmétert adnak. Utóbbiért a rendkívül divatos Király utcában viszont már 12,5 milliót kell fizetni (természetesen még mindig a földszinten).

Két- vagy háromszobás lakásokból már bőven lehet válogatni 13 és 20 millió forint között, jó fekvésű helyeken is. A Csengery utcában 17,5 millióért már 70 négyzetmétert adnak, a Teréz körúton 3 szobás, 80 négyzetméteres lakás ára még mindig valamivel 20 millió forint alatt van.

Ettől fölfelé még tovább bővül a kínálat, 24 millió forintért a Király utcában akár 111 négyzetméter is elérhető. A felsőbb árkategóriákban egyre több a VI. kerületi ajánlat; a VII. kerületben 47 millió forintért már szinte új építésű, gazdagon felszerelt hajlékot árulnak.

Ha még ennél is több pénze van az érdeklődőnek, érdemes szétnézi az Andrássy úton, ahol a jó adottságú 80-100 négyzetméteres lakásokért 60-70 millió forintot is elkérnek. Ajánlatos ugyanakkor szétnézni a keresztutcákban, mert a sugárúthoz képest a négyzetméterárak akár 100-200 ezer forinttal is csökkennek.

Új építésű lakásokat főleg a VII. kerületben hirdetnek, a Keleti pályaudvar környékén jellemzően 280 és 360 ezer forint között mozognak a négyzetméterárak. A VI. kerületben már 350-450 ezer forint az átlagos szint, de kiemelt helyen lévő beruházások esetén a 600 ezer sem elképzelhetetlen.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK