Romlik a fejlett országok teljesítménye

2007.04.06. 14:24

A világ fejlett ipari államait, köztük Magyarországot is tömörítő OECD által pénteken kiadott és a G7-re, azaz a hét legfejlettebb államra vonatkozó mutatók kedvezőtlenül alakulnak. A gazdaságuk együttes várható teljesítményét tükröző összetett mutató januárról februárra nem változott, azaz nem javult, a hathavi változás indexe viszont az idei év második hónapjában is romlott.

A süllyedő tendenciát a mutató már tavaly március óta őrzi. Az eurózónás államok (három ország: Németország, Franciaország, Olaszország) esetében pedig tavaly június óta. Az összetett mutatón belül az amerikai és a japán gazdaságra vonatkozó részmutató is februárban esett.

Az OECD jelentésében úgy fogalmaz, hogy a legjobbak gazdasági teljesítménye romlik, legalábbis a hét vezető ipari állam többségének esetében. Az OECD-mutatók romlásához a rövid és hosszú távú kamatok közötti különbség mértéke is hozzájárul, teszi hozzá értékelésében az OECD. A helyzet romlását előidéző tényező a vállalati bizalom gyengesége, mely alól Németország a kivétel.

Az OECD erőteljes gazdasági expanziót lát Kínában, mérsékeltebb növekedést India és Brazília esetében, míg a várható (gazdasági) kilátásokat illetően Oroszországban romlást jelez a nemzetközi szervezet.

A Nemzetközi Valutaalap az idén 2,2 százalékra várja lassulni az amerikai gazdaságot, ez 0,4 százalékponttal kevesebb, mint az IMF februári kitekintésében vázolt becslés - írja a Financial Times Deutschland (FTD) online kiadásában, előzetest közölve az IMF legújabb világgazdasági növekedési becsléséből, amelyet várhatóan a jövő szerdán tesznek közzé. Az amerikai lassulást ugyanakkor átmenetinek ítéli a valutaalap, 2008-ban már ismét 2,8 százalékos bővülést valószínűsít.

A világgazdaság egészére az amerikai lassulás nem jár majd számottevő hatással az IMF szerint, a globális növekedést továbbra is 4,9 százalékra várják az idén, csakúgy, mint februárban. A japán gazdaság az idén 2,3 százalékkal nő, jövőre 1,9 százalékkal bővül.

A legnagyobb európai gazdaság, a német idei kilátásait visszafogottan ítéli meg az IMF. Elsősorban az adóemelés hatásai miatt az idén csak 1,8 százalékos növekedési ütemet vár, és jövőre is csak 1,9 százalékot. Február végén még 1,8 százalékot valószínűsített jövőre Németországban.

Az idei német államháztartási hiányt a valutaalap csak a GDP 1,3 százalékára várja. A német pénzügyminiszter 1,2 százalékos várakozást közölt az Európai Bizottsággal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK