Lemondott Akar László, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. A GKI  Zrt. vezérigazgatója, a Mol igazgatóságának tagja egyéb elfoglaltságaira hivatkozott.

Erről Szili Katalin házelnök tájékoztatta az MTI-t csütörtökön, miután Akar László levélben tájékoztatta az Országgyűlés elnökét szándékáról.

A házelnök a házbizottság ülésén kérte a frakcióktól, hogy gyorsítsák fel a jelölési folyamatot és a jövő hétre terjesszék elő személyi javaslataikat.

"Nem kívánom ismét jelöltetni magam a felügyelő bizottság elnöki posztjára" - felelte az MTI kérdésére Akar László. Ezt azzal indokolta, hogy egyéb elfoglaltságai - a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatói teendői, a Mol igazgatósági tagsága és az Államreform Bizottságban vállalt feladatok - miatt nem képes ellátni az felügyelő bizottság elnöki funkcióját.

Az MNB felügyelő bizottságnak elnökét a parlament választja, megbízatása az Országgyűlés megbízatásának időtartamára szól. A parlament a felügyelő bizottságba választ továbbá három tagot, a pénzügyminiszter pedig egyet, plusz egy szakértőt.

A felügyelő bizottság működése addig tart, amíg az újonnan megalakult Országgyűlés az alakuló üléstől számított 3 hónapon belül megválasztja az új felügyelő bizottsági tagokat.

A felügyelő bizottság jelenlegi, az Országgyűlés által választott tagjai az elnökön kívül Várhegyi Éva, Baranyay László és Kajdi József, a pénzügyminiszter képviselője Pichler Ferenc, szakértője Urbán László.