Az irodapiacon a kereslet húzza a kínálatot

2007.04.17. 14:47

Magyarország még mindig harmadik a régió ingatlanbefektetési rangsorában. Az irodapiacon a jelek szerint nemhogy csökkenne, de nő a kereslet, a bérlőcsalogató kedvezmények is egyre ritkábbak.

Az irodapiaci kereslet évek óta 250 ezer négyzetméter Budapesten évente, az új építés a múlt évben megközelítette ezt, az idén azonos lesz vele, jövőre viszont 300 ezer négyzetméter új iroda felépítése várható - hangzott el a Jones Lang LaSalle sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten. Az ipari ingatlanok piacán is jelentős fejlesztések folynak, a keresleti többlet miatt.

Starmann Mária, a cég irodapiacért felelős vezetője elmondta, hogy a bérbeadók egyre kevesebb ösztönzőt adnak új bérlőiknek. Csökken a költözési hozzájárulás mértéke, és a kezdeti - akár egyéves - bérletidíjtól mentes időszak 5-6 hónapra csökkent.

A bérleti díjak a 10,5-16 eueró (négyzetméterenként és havonta) sávba esnek, de a Lánchíd két végén álló irodáknál már meghaladja a 20 eurót. A vidéki egyetemi városokban is keresnek már irodákat külföldi cégek. A kihasználatlanság a múlt évben enyhén nőtt, de biztató, hogy az utóbbi három évben alig haladta meg a 10 százalékot.

Az ingatlanbefektetési piac a régióban a múlt évben közel duplájára nőtt, a beérkezett tőke meghaladta a 11 milliárd eurót. Lengyelország vezetett 4,5 milliárddal, Oroszország volt a második helyen közel hárommilliárddal, míg a harmadik helyet Magyarország foglalta el egymilliárddal. Furulyás Ferenc, a Magyarországi tőkepiac csoport vezetője biztosra vette, hogy Oroszország idén megelőzi Lengyelországot.

A modern ipari ingatlanok állománya Magyarországon meghaladja az 1,1 millió négyzetmétert, és 130 ezer áll fejlesztés alatt. Mára ebben a szegmensben is nagyobb a kereslet az új építésnél, a kihasználatlansági ráta 6 százalék körüli.

A 6 eurós hazai bérleti díj a magasabbak közé tartozik a régióban, ezért több nemzetközi cég inkább Prágába telepítette logisztikai központját, ahol 2 euróval alacsonyabb a havi bérleti díj - mondta Harasztosi Krisztina, a terület menedzsere.

Tavaly mindössze egy bevásárlóközpontot (Újbuda Center) adtak át Budapesten, ezzel az ilyen létesítmények száma 23-ra emelkedett. Az épülő legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpont a volt lóversenypályán létesülő Aréna Pláza, amelynek az év végéig kell elkészülnie. Méreténél fogva biztosan sikeres lesz - mondta Pál Erika.

A jelenleg 25 és 100 euró közötti bérleti díj (havi, négyzetméterenként) idén 10-15 euróval emelkedik Budapesten, az új szerződéseket már így kötik. Új elem lesz ezen a piacon a 20 ezer négyzetméteres Bauhaus barkácsáruház Dunakeszin, amelynek alapterülete kétszerese az eddig itt épült áruházakénak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK