GVH: 20 milliós bírság az AVON-nak

2007.04.17. 15:41

A fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé az AVON Cosmetics Hungary Kft. 2006. első félévében több terméke hatékonyságával kapcsolatban  - közölte  a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH ezért az AVON-t 20 millió forintra büntette.

A GVH indoklása szerint az AVON figyelmen kívül hagyta azt a körülményt, hogy egyes országok, illetőleg földrajzi területek között eltérés van a bőrtípus vonatkozásában. A 2006/1.-2006/7. számú katalógusaiban közzétett tájékoztatások közül több tartalmazott az adott termék hatékonyságára vonatkozó állítást, amelyet a klinikai tesztelés során nyert százalékos mértékkel támasztottak alá. A hatékonysági vizsgálatokat azonban nem Magyraországon folytatták. Így a vizsgálatok eredményei nem adnak a valóságnak megfelelő tájékoztatást az adott termék hatékonyságáról.

Az AVON nem vitatta a GVH-nak azt a megállapítását, hogy a kozmetikai szerek esetében nem várható el egy élethosszig tartó hatás. Ugyanakkor az AVON egyes tájékoztatásai a fogyasztók számára azt az üzenetet közvetítették, hogy a termék hatását nem rövid távon fejti ki. A reklámok hosszabb ideig tartó hatást sejtettek, amely állítás nem felel meg a valóságnak.

A bírság összegének megállapításánál a GVH tekintettel volt arra, hogy az AVON lehetőséget ad arra, hogy a termékekkel elégedetlen fogyasztók visszaadják a készítményt, illetve késznek mutatkozott a kifogásolt tájékoztatások tartalmának megváltoztatására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK