Folytatódik a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi könyvvizsgáló körüli botrány Oroszországban. A társaság ellen az orosz adóhatóság eljárást indított a moszkvai döntőbíróságon, amely elmarasztalta a PwC-t, érvénytelenítette a Jukosz olajvállalattal 2002-2004-re kötött auditálási szerződését és 480 ezer dollárra büntette.

A bíróság szerint a PwC azzal, hogy két könyvvizsgálatot végzett a cégnél, egyet "belső használatra", egy másikat a részvényesek számára, félrevezette a részvényeseket és a piaci szereplőket a Jukosz tényleges helyzetét illetően. Emiatt megvonhatják a PricewaterhouseCoopers oroszországi működési engedélyét - írja a Napi Gazdaság.

A bírói döntés a polgári törvénykönyv 169-es cikkelyére hivatkozott, vagyis "a jog, a rend és az erkölcs alapszabályainak" megsértésében találta bűnösnek a céget. Lehet, hogy ez fogja megmenteni a társaságot, amely a legfelsőbb döntőbírósághoz fellebbezett, ugyanis a bíróság elnöke, Anton Ivanov úgy foglalt állást, hogy "a piaci szereplőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy vannak sérthetetlen alapelvek. Ha a polgári törvénykönyv 169-es cikkelyét alaptalanul alkalmazzuk, aláássuk a hitet az üzleti szerződések stabilitásában". Ennek alapján arra számítanak, hogy az általa vezetett testület a PwC javára fog dönteni.

A PwC működési engedélyének esetleges megvonása, egyes orosz elemzők szerint sokat árthat az orosz cégek külföldi tevékenységének, részvény-kibocsátásainak. Az orosz cégek ráadásul most nem tudják, mihez tartsák magukat. Az állami AvtoVAZ például a céggel kötött auditálási szerződést, csakúgy, mint a 22 milliárd dollár értékű Szahalin-2, az olaj- és gázprojekt igazgatótanácsa. A projekt felügyelő-tanácsának tagja, Viktor Hrisztyenko energiaügyi miniszter tagadta, hogy a szerződést a PwC és a Jukosz kapcsolata miatt bontották fel. Ugyanakkor a Kremlhez legközelebb álló Gazprom tegnap bejelentette, hogy a PwC-t bízza meg az éves auditálással, miután megnyerte az erre kiírt tendert.