OÉT: vita a bérutalások körül

2007.04.20. 16:46

A munkaadók nem tartják egyértelműnek a törvényi előírásokat a kifizetések költségeinek átvállalásáról. A szakszervezetek eközben anyagi felelősségvállalást írnának elő az egyéni vállalkozóknak is.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén a munkaadói oldal képviselői jelezték: az Országgyűlés olyan, április 1-jétől hatályos szabályozást hagyott jóvá a munka törvénykönyvében a munkabérek fizetéséről, amely nem teljesíthető, ezért fontolóra veszik az alkotmánybírósági felülvizsgálati kérelem előterjesztését.

Csuport Antal szóvivő hozzátette: ettől a szándékuktól csak akkor állnak el, ha a szakszervezetek és a kormányzati oldal kész tisztázni a teljesíthetőség feltételeit. Az áprilistól hatályos módosítás szerint a versenyszférában is lehetőség van arra, hogy a munkáltató ne készpénzben, hanem a munkavállaló kérésére banki átutalással fizesse ki a munkabért. A törvény előírja, hogy ez a munkavállalónak nem jelenthet költségtöbbletet.

Arról viszont - úgymond - nem rendelkezik a jogszabály, hogy a munkáltatónak egy vagy több bank felé való átutalás, illetve egy vagy több pénzfelvétel ingyenességét kell-e finanszíroznia. Ráadásul a közszférában, ahol már korábban is törvény szabályozta, hogy a munkabér csak banki átutalással teljesíthető, a bankoknak tették törvényileg kötelezővé az egyszeri pénzfelvétel ingyenességének biztosítását. Csuport Antal szerint ilyen feltételekkel a munka törvénykönyvében előírt kötelezettségek nem teljesíthetők.

Pataky Péter a szakszervezeti oldal nevében elmondta: szerintük is valamilyen megoldást kell keresni erre a problémára, abból viszont nem engednek, hogy a munkavállalók keresete az átutalás elennére sem csökkenhet azzal, hogy ők vállalnak bizonyos költségeket. A bankok a versenyszférában is szerepet vállalhatnának bizonyos számú pénzfelvétel ingyenességében - vélte a szakszervezeti vezető.

A kormányzati oldal sem zárkózott el az elől, hogy a kérdésről az OÉT-ben további konzultációkat tartsanak, megoldási javaslatot dolgozzanak ki. Ez a munkáltatói oldal számára is elfogadható volt.

Mestervizsgát követelnének

A munkavállalói és munkáltatói oldal ugyanakkor támogatta az egyéni vállalkozókról, egyéni cégekről szóló törvényelőkészítő munkát, az erre kidolgozott koncepciót. A javaslatot kidolgozó szaktárcák célja, hogy a koncepció már idén tavasszal, a törvénytervezet pedig ősszel kerüljön a kormányzat, majd jövő tavasszal a parlament elé. A törvény 2009 nyarán léphetne hatályba.

A vitában a szakszervezetek többek között arra figyelmeztettek, hogy az egyéni vállalkozóknál és egyéni cégeknél is fontos az anyagi felelősség előírása, főként azért, hogy kifizethessék alkalmazottaiknak azok járandóságait.

A szakszervezetek szerint megoldást kellene találni arra is, hogy a statisztika ne csak az ötnél több dolgozót foglalkoztató vállalkozásokról gyűjtsön adatokat, mert így a dolgozók 17 százalékát alkalmazó kis cégekről nincsenek információk. A munkáltatói oldal szeretné, hogy a vállalkozói igazolványt csak a kellő szakmai felkészültséggel rendelkező személyek válthassák ki, és bizonyos szakmáknál megköveteljék a mestervizsgát is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK