A világ legmagasabb üresen álló épületéből, az 1989 óta elhagyatottan álló egykori pécsi lakóházból egyelőre nem lesz kollégium. A vevő visszalépett, az ár továbbra is 500 millió forint.

Újra az önkormányzat tulajdonába kerül a pécsi "magasház", miután a vevő a közelmúltban elállt a várossal kötött adásvételi szerződéstől - tájékoztatta Pécs alpolgármestere az MTI-t. A közgyűlés pénteki ülésén dönt arról, hogy visszafizeti azt a 250 millió forintot, amelyet a cég korábban előlegként átutalt az önkormányzat számlájára - tette hozzá Gonda Tibor.

A politikus magyarázata szerint a vevő visszalépésére a 2004. december 20-án aláírt és többször módosított szerződés egyik pontja adott lehetőséget: e szerint a vásárlónak 2007. március 28-ig elállási joga van, és ez esetben döntését indokolni sem köteles.

Gonda Tibor szerint a lépés azzal magyarázható, hogy a Pécsi Tudományegyetem anyagi okok miatt nem mert belevágni az épületnek egyetemi központtá és kollégiummá alakításába. A 12 milliárd forintos beruházást magántőke bevonásával, az úgynevezett ppp-program keretében tervezték, költségeit egy három évvel ezelőtti megállapodás értelmében az intézmény és az állam fele-fele arányban viselte volna - mutatott rá.

Az alpolgármester szólt arról, hogy a város három évvel ezelőtt 500 millió forintért adta el a "magasházat", s a közeljövőben ugyanennyiért újból értékesítésre kínálja. Azt szeretnék, ha az ingatlan a várhatóan több milliárd forintba kerülő felújítása után irodaépület lenne, helyet biztosítva például régiós önkormányzati hivataloknak - mondta.

A világ legmagasabb üres épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, 80 méter magas, 25 emeletes magasházat 1989-ben életveszélyesnek nyilvánították, majd kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Magyarországon a 70-es évek elején vezették be az IMS rendszert, amellyel mintegy 125 lakó- és középületet építettek. Az ilyen technológiával készült házak előre gyártott födémelemekből és vázoszlopokból állnak, amelyek kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. Az IMS szerkezetű épületek Amerikában is elterjedtek, mert a födémek nincsenek mereven aládúcolva, így földrengés esetén rugalmasan elmozdulhatnak a pillérekhez képest.

A pécsi magasház statikai megerősítését az önkormányzat 360 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően 2003 őszén fejezték be, de az épület még mindig elhanyagoltan, üresen áll.