Sokba fog kerülni az aszály a termelőknek

2007.04.24. 8:28

A szokatlanul száraz, meleg időjárás miatt a növények számára fontos felső talajréteg porszáraz, de öntözni csak a területek huszadán tudnak. Ha az elkövetkező hetek nem hoznak országos esőt, baj lesz. A szárazság azonban nem indokolja az árak emelkedését.

Bár hivatalosan még nincs aszály, de már másfél hónapja nem volt országos eső. Szomjaznak a most kelő növények, és a gyümölcsfák is a tartalékaikból élnek. Igaz, akkora baj nincs, mint Ausztráliában, ahol ha néhány héten belül nem érkezik eső, sokszorosára drágul a gyümölcs, zöldség - olvasható a Népszabadságban.

Nálunk különösen a Duna-Tisza közén találhatók rendkívül száraz területek, ahol majdnem biztosra vehető, hogy a tavaszi szárazság károkat okozhat a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felmérése szerint. Öntözni azonban csak 270 ezer hektáron tudnak, ami a mezőgazdaságilag hasznosítható terület huszadát jelenti. Az öntözés - a beruházási költségek, a víz- és energiadíjak miatt - drága, ezért csak az intenzív kertészeti kultúrák tulajdonosai szánják rá magukat a csapadék mesterséges pótlására. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján - növényfajoktól függően - az elmúlt években hektáronként néhány száztól, húszezer forintig jelentett többletkiadást a vízpótlás. Ám jelentős fogyasztói áremelést ez nem hozhat, mivel a termelési költség legfeljebb néhány százalékát teszi ki.

A gyümölcsfák a tartalékaikból egyelőre még bírják, de ha nem változik az időjárás, akkor bajban lesznek azok a kertészek, akik nem tudnak rendszeresen öntözni - mondja Angyal Attila hatvani gazdálkodó. Szerinte már most fontos lenne a lassan másfél hónapja hiányzó csapadék pótlása. Hozzáteszi: a jelenlegi magyar időjárás leginkább a dél-francia vagy észak-olasz területekére emlékeztet.

Ugyanakkor egyelőre jó termés ígérkezik a gyümölcsösökben, a pici gyümölcsök sokasága egyelőre rekordtermést ígér. Ám hátravan még a május elejei lehűlés, ami jócskán ritkíthatja a termést.

Az őszi vetésű kalászosok nehezen viselik a meleget, a szárazabb területeken a zsenge növény alsó levelei már száradnak. Uhercsák András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa szerint a kukorica vetését a jövő héten befejezik. A mag még a száraz időben is kihajt, hiszen a jó magágy megőrizte a kevéske téli nedvességet. Azt azonban nem tudják, hogy mit hoz a nyár, öntözni pedig alig 250-270 ezer hektáron lehet, miközben 5,8 millió hektár mezőgazdasági területet tartanak nyilván.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK