Januártól használja élesben a Fővárosi Kerületek Földhivatala az új térinformatikai rendszert, és ennek köszönhetően 50 százalékkal gyorsabban frissíthetők a térkép- és telekadatok, és 75 százalékkal gyorsult az ügyintézés a főváros új, Lehel téri irodájában.

A fővárosi Kerületek Földhivatala Budapest kétmillió lakójának, 52 000 hektáros területének, 230 000 önálló telkének és további 750 000 más típusú ingatlanának adatait tárolja és kezeli napra készen.Ugyancsak ott tárolják a város területén található összes ingatlan hivatalos nyilvántartását.

A hivatal biztosítja a jogi dokumentációt, amikor az ingatlan gazdát cserél, és gondoskodik róla, hogy a hivatalos térképek a telkekkel és tulajdonosaikkal kapcsolatos összes adatot és változást pontosan tükrözzék. A polgárok innen kaphatják az ingatlanokkal kapcsolatos információkat.

A régi rendszer támogatási és karbantartási költségei is magasak voltak, illetve közben Magyarország egy másik adatszabványt fogadott el az ország egészére vonatkozóan, s ez még nehezebbé tette a Budapesten kívüli szervezetekkel történő adatmegosztást - mondta Szilvay Gergely, a földhivatal osztályvezetője.
   
Az új rendszer az Autodesk Topobase szoftveren alapul, ami egy nagyvállalati adatbázisban egyesíti a számítógépes tervezőprogramokkal készített (CAD) és a térinformatikai (GIS) adatokat kezelő eszközöket. A megoldás adatbázisát az Oracle adja, ami az információkat gyártó-semleges környezetben tárolja, azaz a piacon elérhető összes ilyen jellegű szoftverrel képes az együttműködésre.
   
A telekműveletek adat-előkészületei régebben egy óráig is eltartottak, most alig 5 perc alatt elvégezhetők. A gyorsaság a lakosokat is érinti: a térképek elérése és nyomtatása korábban 5-6 percet, míg ma csak egyet vesz igénybe.Jelenleg három kerület, az V., a VI., és a XIII. adatai szerepelnek az adatbázisban, a többi kerület akkor kerülhet bele, ha lesz rá pénz.