Várhatóan Péterffy Tamásnak hívják május elsejétől a leggazdagabb magyart. Az Interactive Brokers holdingja a tőzsdére megy, és pár nap múlva IBKR-kód alatt lehet majd kereskedni vele a Nasdaqon. A papírok több mint 90 százaléka, amelynek értéke kilencmilliárd dollár Péterffy és társai kezében marad. Ezzel a világ leggazdagabb embereinek listáján a 73. helyen landolhat.

Hamarosan már csak a második leggazdagabb magyar lehet Soros György, az összetett világlistán. Egyelőre ugyan nem lehet megmondani Péterffy Tamás vagyonának pontos nagyságát ( a tőzsdei bevezetés után ugyanis ez árfolyamfüggő lesz), de így is kényelmesen foglalja majd el a dobogós helyet a leggazdagabb magyarok listáján - írja a Világgazdaság. A Magyarországon élő emberek esetében egyébként a listák többségét Csányi Sándor, az OTP első embere vezeti, kivéve azt amelyik, az Általános Értékfrogalmi Bank (ÁÉB) tulajdonosát Megdet Rahimkulovot is ide sorolja.

Péterffy Tamás 1944-ben született. 1965-ben elhagyta Magyarországot és mérnökként helyezkedett el az Egyesült Államokban. Majd 1977-ben a tőzsde felé fordult. Ő volt az, aki 1983-ban elsőként bevezette a hordozható kézi számítógépeket a tőzsdén.

Brókercégének első nagy felfutása a nyolcvanas évek közepén volt, amikor a programozott kereskedéssel elképesztő hozamokat produkáltak.

A második nagy felfutás a kilencvenes évek végétől napjainkig tart, amikor is az internet elterjedésével magánbefektetőknek is kínálni kezdik szolgáltatásaikat. Ezzel a 15. legnagyobb befektetési szolgáltatóvá lépnek elő hét év alatt, és a világ tőzsdei opciós forgalmának mintegy ötödét ők bonyolítják - derül ki a Világgazdaság cikkéből.