Tízmilliárdoktól eshetnek el a gazdák

2007.04.25. 7:58

Egy hét múlva megszűnnek a notifikált, nemzeti forrásból adott, de az EU-nak bejelentett és jóváhagyott nemzeti támogatások az agrárgazdaságban - közölte Jakab István.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke elmondta, hogy lejár a türelmi idő, amelyet az unió a csatlakozáskor a támogatások kifizetésére engedélyezett Magyarországnak - írja a Napi Gazdaság.

A Magosz-elnök szerint amennyiben az agrárkormányzat nem vezet be újabb - Brüsszel által engedélyezett - forrásokat, a magyar gazdálkodók 30-50 milliárd forint támogatástól eshetnek el.

Miközben a hasonló helyzetben lévő uniós tagországok már elkészítették a jövőbeli nemzeti támogatásaikra vonatkozó terveiket, magyar részről ezeket csak a napokban juttaták ki Brüsszelbe. A Magosz szerint az EU fél éven belül nem hagyja jóvá a terveket, ráadásul nem mindenben értenek egyet a magyar elképzelésekkel.

Jakab szerint azért is kell fokozottan figyelni, mivel "különösen érzékeny" időszakban van a gazdálkodás. Az utóbbi négy évben mindegyik állattenyésztési ágazat állatállománya csökkent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK