Az állami nyugdíjak jelentős emelését, az önkéntes nyugdíjrendszer támogatását, ambiciózus lakásépítési tervet és az energetikai szektor fejlesztését ígérte tegnapi, utolsó évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az elkövetkező két évben Oroszországban 65 százalékkal kell emelni az átlagos havi nyugdíjakat, a nyugdíjkorhatár emelésére pedig nincs szükség - mondta tegnapi évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök. A jövőre távozó államfő ezzel kapcsolatban azt is kifejtette, hogy az olajbevételek egy részét az önkéntes nyugdíjpillér kialakításának elősegítésére kell felhasználni. A nagy vagyoni különbségek ellen szót emelő Putyin szerint, ha ezeket a lépéseket időben megteszik az illetékesek, akkor nem kerül válságba az orosz nyugdíjrendszer - olvasható a Napi Gazdaságban.

Az elnök felvetette egy legalább 250 milliárd rubeles (9,73 milliárd dollár) alap létrehozásának szükségességét is, amelyből egy ambiciózus - éves szinten 130 millió négyzetméternyi új lakást jelentő - lakásépítési programot finanszírozna az állam. Az állami tulajdon eladásán túl az alap feltöltésének egyik fontos forrása, a tervek szerint a csődbe ment Jukosz olajipari vállalat eszközeinek eladása lenne. A Jukosz jelenleg 16,7 milliárd dollárral tartozik az orosz adóhatóságnak.

Putyin szerint egy 460 milliárd dolláros terv keretében 2020-ig Oroszországnak kétharmaddal kell növelnie erőmű-kapacitásának nagyságát, amihez Moszkvának 26 új atomerőművet kell építenie és működtetésükre egy speciális atomipari társaságot kell létrehoznia. Szükség van az olajfinomítói kapacitások növelésére és a földgázfelhasználás fokozására is - fejtette ki az elnök. Az orosz energetikai vállalatok nagy mennyiségben exportálnak fel nem dolgozott kőolajat a finomítói kapacitások szűkössége miatt, és évente 20 milliárd köbméter földgáz is veszendőbe megy az olajlelőhelyeken, mert nem jut el a Gazprom gázvezetékeibe.

Az idei orosz költségvetésnek 650 milliárd rubelbe (25,3 milliárd dollár) kerülnek az államfő ígéretei - mondta Putyin gazdasági tanácsadója, Arkagyij Dvorkovics. Módosítani kell a költségvetést, megnövelve a kiadásokat legalább 650 milliárd rubellel, amiből 300 milliárdot a költségvetés stabilizációs alapjából hívnak le. Az új tételek 12 százalékkal növelik a jelenlegi költségvetést. A tanácsadó ennek ellenére nem tart az inflációs nyomás erősödésétől, mivel a piacon ebből az összegből csak, mintegy 40 milliárd jelenik meg az idén, a nagyobbik részt intézmények és létesítmények hosszabb távú fejlesztésére költik.