Drágábban utazhatunk május elsejétől. A vonatjegyek 17 százalékkal, míg a volán buszjegyek ára 4 százalékkal emelkedik. Ugyancsak többe kerül a motorosoknak a sztráda díj, az autósoknak pedig a matrica. A fuvarozók pedig kemény bírságra számíthatnak, ha nem tartják be a megváltozott pihenőidejüket.

Május 1-vel megváltoznak a vasúti kedvezmények és egységesek lesznek a tarifák. Az első osztályon 25 százalékkal kell többet fizetni a másodosztályúnál. A nyugdíjasok, és a 65 éven felüliek továbbra is ingyenesen utazhatnak. A fogyatékosok a helyközi közlekedésben egységesen, 90 százalékos kedvezményre jogosultak, a helyi közlekedés pedig díjmentes számukra.

A költségvetési intézményeknél dolgozók legfeljebb évente 12 alkalommal vehetik igénybe az 50 százalékos kedvezményt menettérti útra. Ezt a kedvezményt a vasúti közlekedés mellett, a helyközi autóbusz-közlekedésben és a HÉV-en is igénybe vehetik.

A nappali tagozatos tanulók a középiskola végéig 50 százalékos kedvezményben részesülnek a jegyvásárláskor. Ugyancsak ötven százalékos kedvezményt kapnak a nappali és esti tagozatos felsőoktatási hallgatók is. A levelező tagozatos tanulók az oktatási intézmény és a lakóhely között kapnak 50 százalékos kedvezményt.

Kilencven százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak bérletet tanulók a lakóhely és az iskola között, a tanítási idő alatt. A lakóhely és az iskolán kívül 67,5 százalékos bérletkedvezményt kapnak. A felsőoktatásban tanuló nappali és esti tagozatos hallgatók ugyancsak 67, 5 százalékos kedvezményt kapnak a lakóhely és az iskola közötti bérlet vásárlásakor.

Változik a négynapos autópálya-matrica ára is, 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A motorosok május 1. és szeptember 30. között a D1 kategóriájú, négynapos matrica árának feléért vásárolhatnak interneten sztrádahasználati jogosultságot.

Május elsején lép életbe a fuvarozók pihenőidejét szabályozó rendelet. Az Európai Unió szabályozáas szerint a bírságok összege is módosul. A pihenés nélkül vezető sofőrök 50 ezertől 800 ezer forintig büntethetők.

A strandbelépők sem maradtak ki az áremelésből. Csak 200 forinttal, de minden fürdőben többet kérnek a lubickolásért.