A forgalom közel negyedével esett vissza a megszorító intézkedések hatására. Ez nem meglepő, hiszen a fogyasztók a reálkeresetek csökkenése miatt először azokról a kényelmi, vagy lassan inkább luxus-szolgáltatásokról mondanak le, amelyek kevésbé befolyásolják életminőségüket - mondta Háber Tamás, az ipartestület elnöke. A május elsejével beindult vendéglátó-ipari szezonra elkészült anyag összességében sötét képest fest az ágazat helyzetéről - írja a Napi Gazdaság.
Nagyobb probléma, hogy a fogyasztók már a munkahelyen sem a közétkeztetést választják, inkább az élelmiszerüzletben vásárolnak maguknak ebédet vagy pedig otthonról hozott ételt esznek. A közétkeztetésben 8-10 százalékos forgalom-visszaesésről lehet beszélni, amiben az is szerepet játszik, hogy az állam által támogatott étkezési jegyek az áremelkedések miatt leértékelődtek; a fogyasztók inkább gyűjtögetik a jegyeket és egyszerre költik el, főként élelmiszer-áruházakban.
Az ételek áfájának 5 százalékos növelése jelentősen visszafogta a fogyasztást - mondta Háber Tamás. A gazdasági környezet most különösen égető a szakmának, hiszen a piacnak telítettséggel kell szembenéznie. A rendszerváltás óta négyszeresére növekedett az éttermek és vendéglátóegységek száma, az egy üzletre eső átlagforgalom viszont 40 százalékkal mérséklődött. Néhány, a hírnevére igen kényes éttermi vezető szerint a piacon erős a fekete- és a szürkegazdaság, ami rontja azoknak az üzletét, akik tisztességesen - vagy inkább tisztességesebben - igyekeznek megélni, ellentétben azokkal, akik kibújnak az adók alól.
Az ipartestület szerint ugyanakkor némileg lazítani is kellene a gyeplőn. Fontos lenne például, hogy a vendéglátóhelyek is elfogadhassák az üdülési csekket - ez nagyon jól jönne a szektornak, némileg ellensúlyozná a megszorítások miatt kieső bevételeket. Ezenkívül az ipartestület arra törekszik, hogy a turisztikai és vendéglátó-ipari egységek szolgáltatásai után 10 százalék vagy ahhoz közelítő áfatartalmat számolhassanak fel.
Ugyancsak kedvezményes áfát szeretnének a közétkeztetésben és az átalányadózás lehetőségét a kis- és közepes vállalkozások számára. A lazítások nélkül a vendéglátóiparból sokan válhatnak munkanélkülivé, mert az már most borítékolható, hogy a szektort alaposan földhöz vágja a 2007-es fogyasztáscsökkenés.