Mitől penthouse a penthouse? Mekkora lehet egy stúdiólakás? Létezik-e olyan, hogy lakókert? Az [origo] segít eligazodni az ingatlanpiaci kifejezések dzsungelében. Elsőként a rendszerváltás óta feltűnt, az építtetők által előszeretettel használt "problémás" fogalmak közül vesszük sorra a tíz leggyakoribbat.

A magyarországi lakásfejlesztő cégek mindig is igyekeztek rafinált marketinggel eladni a termékeiket, és az ingatlanpiacnak a megszorítások nyomán máris érezhető lassulásával, a verseny kiéleződésével bízvást számíthatunk e tendencia erősödésére.

A hirdetésekben hemzsegnek a jól hangzó "szakszavak", amelyek mögött néha egyáltalán nincsen tartalom - vagyis egyes szóösszetételek egyszerűen az adott beruházó kreatív csapatának agyszüleményei. Máskor meg olyan épületekre aggatnak trendi kifejezéseket, amelyek valós adottságaik alapján messze állnak a minősítésüktől.

A vásárlónak ajánlatos tisztában lennie a fontosabb műszavak eredeti, a fejlettebb nyugati piacokon kialakult jelentésével, hogy el tudja választani a reklámfogásokat a realitástól - máskülönben olyat sózhatnak rá, amit akár néhány utcával arrébb sokkal jobb minőségben megkapott volna.

Apartmanház
Az angol (pontosabban amerikai) eredeti pusztán annyit tesz: társasház, de mivel a magyar köznyelvben a rövidebb időre kibérelhető lakásokat hívjuk apartmannak, meglehetősen kusza a jelentése. Egyes vélekedések szerint az azonos jellegű lakások tömbjére mondják, de Budapesten több olyan apartmanház van, amelyre ez egyáltalán nem igaz. Mindenesetre a kifejezés használatának marketingfogás-jellegére utal, hogy az említett projekteket saját építtetőjük sem nevezi következetesen ugyanúgy.

Intelligens épület
Sokfélét értenek rajta, dióhéjban a következőképpen foglalható össze: olyan épülettechnika, amelynek rendszere érzékeli a fényt, hőmérsékletet, mozgást, és automatikusan elvégzi az ezekhez kapcsolódó rutinfeladatokat. Az automatika egyszerű döntéseket hoz helyettünk, például visszaveszi a fűtést, lekapcsolja az égve hagyott világítást, ha elmegyünk otthonról, illetve vezérli az árnyékolókat, és helyiségenként szabályozza a fűtést, páratartalmat. Adott esetben - interneten, telefonon keresztül - kívülről lekérdezhető és irányítható.

Lakókert
Ilyen terminus technicusról az általunk megkérdezett szakemberek nem tudnak. Kiagyalójának kiléte homályba vész; ma vélhetően azok a cégek élnek vele, amelyek érzik, hogy saját fejlesztésükre a jól körülírható "lakópark" használata azért túlzás volna, de szeretnék valamilyen presztízsnövelő hívószóval pozicionálni.

Lakópark
Az elmúlt évtizedben a lakópark fogalmával volt a legtöbb gond, de éppen ezért valamelyest ki is lóg a mezőnyből: a szakemberek szerint az igénytelen, zsúfolt, szolgáltatásszegény projektek visszaszorulóban vannak, a vásárlói tudatosság erősödése miatt nehezen lehet őket eladni. A kedvező tendencia ellenére még mindig akadnak a címkét bitorló közönséges háztömbök, szögezzük tehát le, mi a lakópark: körülkerített, beléptető rendszerrel ellátott terület, amelyen egy-három szintes társas- vagy különálló házak sorakoznak, közöttük kis utcákkal. Általában biztonsági, illetve portaszolgálat, valamint különféle közös sport- és vendéglátó-létesítmények szolgálják a lakók kényelmét: játszótér, uszoda, szauna, fitneszterem és közös helyiségek.

Forrás: MTI
Lakópark