Megszületett az első bírósági döntés a Siemens megvesztegetési ügyében: a darmstadti törvényszék a német gépipari vállalat két korábbi vezetőjét találta bűnösnek megvesztegetésben, illetve ebben való segédkezésben.

A korábban a Siemens erőművi részlegében vezető beosztásban lévő, 63 éves Andreas Kley két év felfüggesztettet kapott az olasz Enel energiacsoport menedzsereinek megvesztegetéséért.

Az ugyancsak vezető beosztásban dolgozó, 73 éves Horst Vigenert kilenc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a megvesztegetésben való bűnrészesség miatt.

A két egykori Siemens-alkalmazott a tárgyalások során beismerte, 6 millió euró kenőpénzt adtak az Enel két vezetőjének azért, hogy a Siemens kapjon megrendelést gázturbinák szállítására 1999-2002 között.

A kenőpénz átvevőit, illetve további két Siemens-dolgozót a milánói törvényszék korábban ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A hétfői bírósági ítélet szerint a Siemensnek 38 millió euró lefölözést be kell fizetnie az államkasszába, a bűnös eredetű gazdagodás miatt. A döntés ellen a Siemens fellebbezni fog.