Egy szervezetbe kerül az állami vagyonkezelés

2007.05.16. 18:40

A jövő év januárjától a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács irányítja az állami vagyonkezelést - jelentette be Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány pénteken terjeszti be az állami vagyonról szóló törvénytervezetet, amelyből kiderül, hogy a vasúton és az erdőkön kívül szinte csak az Államadósság Kezelő Központ Zrt. marad az államé.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács megalakulásával megszűnik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalap - mondta Veres János.

Az új állami szervezet igazgatósága héttagú, felügyelőbizottsága, akárcsak jelenleg az ÁPV Zrt.-é, 11 tagú lesz, elnökét az Állami Számvevőszék elnöke jelöli - tette hozzá.

A törvényjavaslat szerint létrejön a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amelynek részvényesi jogait és a közgyűlési jogokat az állami vagyonért felelős miniszter gyakorolja - mondta a pénzügyminiszter.

A hatályos privatizációs törvény és a Pénzügyminisztérium honlapján közzétett törvénytervezet összehasonlításából kiderül, hogy ütemesen folytatódik az állami tulajdon értékesítése, eladó lesz egyebek mellett a Szerencsejáték Zrt., a Nemzeti Színház Zrt. és a Tokaj Kereskedőház is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK