A politikusok is a tárgyalásokhoz való visszatérést és a megoldást sürgetik a Deutsche Telekom és az alkalmazottak munkaügyi konfliktusában, amely a cég tervezett átalakítása miatt kezdődött.

A ver.di szakszervezeti szövetség vezette, egy hete tartó sztrájk nyomán pénteken, a baden-württembergi miniszterelnök újra a tárgyalóasztalhoz szólította a feleket.

A szakszervezet egyelőre nem hatódott meg: tovább növeli a nyomást a cégvezetésre, hogy meghiúsítsa az 50 ezer dolgozó kiszervezését és rosszabb munkakörülmények közé kényszerítését. A ver.di adatai szerint pénteken hétezren sztrájkolnak, és az akciót hétvégén is folytatják. Péntek délelőtt Münchenben nagygyűlést tartott a ver.di vezetője.  

Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat arról, hogy sztrájk milyen veszteséget okoz a Deutsche Telekomnak. A sztrájk következtében a telefonos ügyfélszolgálatok elérhetősége rosszabb a szokásosnál, az új megrendelések feldolgozása, különösen a műszaki ügyfélszolgálatoknál késedelmes. Több tízezer ügyfél kívánsága egyáltalán nem, vagy csak késve teljesülhet.  A Telekom-sztrájk érinti a Nyolcak (G8) június eleji heiligendammi csúcsértekezletének előkészületeit is. 

A Forsa közvélemény-kutató szerint azonban a lakosság többsége szolidáris a sztrájkkal: a megkérdezettek több mint háromnegyede megértést tanúsít.

A Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja a múlt pénteken lépett országszerte sztrájkba. A társaság dolgozói csütörtökön döntöttek a sztrájk mellett, miután a  szakszervezet és a vállalat vezetése nem tudott egyezségre jutni az átszervezések miatt kirobbant vitában. A szolgáltatásban dolgozókat  tömörítő szakszervezet, a ver.di tagjainak 96 százaléka voksolt a munkabeszüntetésre.

Ez az első sztrájk a német telefontársaság történetében, és az első komolyabb munkaügyi konfliktus azóta, hogy a vállalatot tizenkét évvel ezelőtt privatizálták. 

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezet között már hetek óta tart a kötélhúzás amiatt, hogy a vezetés a vállalat különböző szolgáltató egységeiből az új és külön számlán kezelt T-Service-be helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat.

A tervek szerint az áthelyezettek számára a heti munkaidő az eddigi 34 óra helyett 38 óra lenne, és a kiszervezendő több tízezer dolgozó bérét két és fél év alatt 12 százalékkal csökkentenék, cserébe a cég 2010 végéig szavatolná a munkahelyek megtartását. Emellett a Deutsche Telekom új munkahelyteremtést is kilátásba helyezett. Ezt a javaslatot azonban a ver.di visszautasította

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel, a költségcsökkentés szükségességével indokolta a vállalatvezetés. Az átszervezés július 1-től lépne életbe.