Mintegy 3,5 milliárdos beruházással új biodízelgyár épül a Mátrai Erőmű területén. A beruházás mögött álló Zöldolaj BB Zrt. a termelés megkezdését 2007 őszére ígéri. A cég a tervek szerint évente 40 ezer tonna biodízelt állít elő, ami a magyarországi igények 30-35 százalékát teszi ki majd - tájékoztatta a Népszabadságot Hartmann Péter, a társaság elnöke.

A hagyományos gázolaj magyarországi előállítását végző Mol az uniós előírások szerint jövőre már 4,75 százalékban biodízelt kever a termékbe. (2010-re az előírás 5,75 százalék.) Ehhez a Mol pályázata nyomán a Zöldolaj BB szállíthatja be a legnagyobb mennyiséget. Ám Hartmann úgy véli, a cég hosszú távon is csak szerény nyereségre számíthat. Korábban Valaska József, a Mátrai Erőmű elnök-vezérigazgatója a napilapban kifejtette: azért adtak helyet területükön az üzemnek, mert míg ők hőt, áramot és vizet adnak el nekik, a sajtolás után a repcéből megmaradó "pogácsát" az erőmű tüzelőanyagként hasznosíthatja.

A cégadatok szerint a Zöldolaj BB 2006-ban alakult, 400 millió forint készpénztőkével. A részvénytöbbség a Green-Invest Kft.-nél volt. E cég legnagyobb tulajdonosa a Green-Invest USA Llc., amely mögött az elnök elmondása szerint az amerikai Euronet nevű, Magyarországon is tevékenykedő bankautomata-üzemeltető cég két alapítója, Michael J. Brown és Daniel Henry áll. A kapcsolat arra vezethető viszsza, hogy Hartmann Péter 1999 és 2004 között a cég magyarországi képviselője volt.

A Zöldolaj BB többi kisebbségi tulajdonosának kilétéről Hartmann Péter személyiségi jogaikra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. A Zöldolaj BB alapító vezetői Hartmann Péter, Csósza Péter és Bártfai Béla. A felügyelőbizottság tagjai pedig Tráj Gyula, Pozsonyi Gábor és Szabó Ferenc. Hartmann Péter, aki a 90-es évek eleje óta az olajiparban tevékenykedik, 1999 és 2002 között a Mol felügyelőbizottsági tagja volt, ahová az állami ÁPV Zrt. delegálta. Emellett felesége, Hartmann Krisztina oldalán tulajdonos-vezetője az egészségügyi hitelnyújtással foglalkozó Medicredit Zrt.-nek is. (Ők ketten a Green-Invest irányítói és résztulajdonosai.) A szintén olajiparos múltú Csósza Péter ma leginkább az MMV Magyar Magánvasút Zrt. vezérigazgatójaként ismert. Bártfai Béla 1992 és 1995 között a Pénzügyminisztérium, az Orbán-kormány idején pedig a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára volt, 1996 és 1998 között pedig sok más mellett az akkor Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök irányította Perfekt Szakoktató Rt. igazgatósági, majd felügyelőbizottsági tagja volt. Az adatok szerint most érdekelt egy tanácsadó, egy gyógynövénytermesztő és egy ingatlanos cégben is.

Tráj Gyula - aki felügyelőbizottsági tag a Green-Investben - korábban a Molnál igazgatói tisztséget töltött be, ezt követően a Dunaferr üzletfejlesztési igazgatója volt. Részt vett a korábban olajfúrást végző Rotary vezetőségében is. Pozsonyi Gábor - szintén a Green-Invest résztulajdonosa - többek között a Darwin's Marketing Evolution Bt. vezetője. A cég honlapjáról kiderül: korábban az OTP Banknál, a KPMG nemzetközi tanácsadónál és a CIB Banknál töltött be vezető tisztségeket, majd a Carnation nevű internetes fejlesztő elnöke lett. De neve feltűnik a Concorde Direct korábbi résztulajdonosai között is. A Green-Invest többi kistulajdonosának életrajza is arra enged következtetni, hogy rendkívül változatos hátterű befektetői csoport áll a Zöldolaj mögött. Ezt kérdésünkre az elnök úgy kommentálta: egymás jó ismerősei, s ennek alapján "komplex látásmóddal" tekinthetnek a biodízelgyártásra is.

A Zöldolaj BB tulajdonosi összetétele és vezetősége az alapítás óta kétszer is változott. Januárban a 400 milliós alaptőkét 160 millió forinttal megemelték. Ezt követően pedig az állami Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) tartozó Corvinus Befektetési Zrt. leányvállalata, a Beszállítói Befektető (BB) Zrt. szállt be, 240 milliós tőkeemeléssel. Az állami tőkeinvesztíció itt alkalmazott formája az elnök szerint rugalmasabb a hitelfelvételnél. (Az viszont versenyhátrányt jelent számukra, hogy több külföldi versenytársuk akár 30-40 százalékos vissza nem térítendő állami támogatással fejleszthet.) A Zöldolajnak a beruházás megvalósításához a tőkeháttere alapján mintegy 2,7 milliárd forint hitelt kell felvennie.