Hatott Greenspan önbeteljesítő jóslata

2007.05.24. 13:35

Zuhantak a kínai részvényárfolyamok azután, hogy Alan Greenspan, az Egyesült Államok jegybankjának korábbi vezére úgy vélekedett, már nem tarthat sokáig az ázsiai óriás részvénypiacának lendülete. A kínaiak szerint a gazdasági növekedés a tőzsdei emelkedést is garantálja a következő időkben.

Alan Greenspan szerint a kínai részvénypiac túlértékelt, és esedékes egy "drámai korrekció". Greenspan megjegyzéseinek nagy befolyása van az USA, Európa és Ázsia részvénypiacain, rácáfolva már nem egy uralkodó félelemre Kína szárnyaló gazdaságának lelassulásáról.

Azon intő jelek, amelyeket Peking elképesztő mértékű gazdasági növekedése során féken tartani igyekezett, átmeneti eséshez vezettek a részvénypiacon. A piacok azonban azóta olyan szintre emelkedtek, amelyről Greenspan korábban azt mondta "tarthatatlanok" - írja a BBC.

A sanghaji tőzsdeindex mintegy 1,5 százalékot esett Greenspan kommentárja után. A szakember azt mondta, a kínai piacok 50 százalékkal emelkedtek az év eleje óta, és hogy ez a trend már nem folytatható sokáig. Az elemzőket megosztotta Greenspan értékelése, egyesek már a részvénypiaci buborék kidurranásától tartanak, míg mások véleménye szerint a tekintély álláspontja túlzó.

"A kínai piac azok közé tartozik, amelyeket Greenspan nem ismer nagyon jól," kommentálta egy kínai elemző a vélekedéseket. "Számos kínai iparág rendelkezik még óriási növekedési potenciállal a következő évekre és hosszú távon is, ami a piacra nézve további emelkedést valószínűsít."

Az év eleje óta átlagos kínaik milliói fektettek be a tőzsdén, sokan a megtakarítási számláikon őrzött pénzt fordították erre a célra, amikor a kamatok viszonylag alacsonyan álltak. A kínai kormányzat nemrég világossá tette, hogy nem kíván beavatkozni a piac megtámasztása érdekében.

A világ más nagy piacai idegességgel reagáltak a kínai eseményekre, az ausztrál index több mint 1 százalékot gyengült, míg Japánban a tőzsdei kereskedés félgőzzel folyt. Európában a nyitás után London, Frankfurt és Párizs is csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK