Veres: 2009-re háromszázalékos hiány

2007.05.25. 14:28

Új költségvetési szabályokat kíván kialakítani 2009-től a Pénzügyminisztérium, amely előtt már 2008-ban pozitív elsődleges költségvetési egyenleget határozna meg, maximalizálná az ország GDP-arányos adósságrátáját és az önkormányzatok eladósodását, valamint középtávú kiadási plafonokat állítana fel - mondta Veres János a Magyar Iparszövetség (OKISZ) közgyűlésén.

Az idei, GDP-arányosan 6,6 százalékra módosított eredmény szemléletű államháztartási deficit tartható, és "több tényező szerencsés egybeesése esetén" még tovább csökkenthető - jelezte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a hiányt tovább kell mérsékelni úgy, hogy az tartósan 3 százalék alá kerüljön.

Az Európai Unió országaiban az egyensúlyban lévő államháztartás a kívánatos, de a felzárkózó országok esetében megengedett, hogy átmenetileg 3 százalékos deficit alakuljon ki - magyarázta Veres János. Véleménye szerint Magyarország képes arra, hogy 2009-re elérje a 3,2 százalékos hiányt, ami a nyugdíjreform korrekciós hatását figyelembe véve 3 százalékot jelent.

A költségvetési egyensúlyt segíti a törvényben rögzített egyensúlyi tartalék létrehozása, így 2007-ben 80 milliárd forintos tartalékot képzett a kormány - mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve hogy amennyiben az egyes költségvetési fejezetek betartják a kiadási korlátokat és teljesítik a bevételi terveket, akkor az időarányos arányos összegeket felszabadítja, azaz elkölthetővé teszi a kormány.

Az első negyedév után 20 milliárd forintot szabadított fel a kormány, mégpedig differenciált módon, azaz volt olyan intézmény, amely a tartalékba helyezett összeg 50 százalékához jutott hozzá, mások, így például a Pénzügyminisztérium a 25 százalékos átlagnál kevesebbhez, esetleg semmihez - részletezte az intézkedést.

A másik, költségvetési egyensúlyt elősegítő szabály azt tartalmazza, hogy 2008-tól pozitív elsődleges egyenleggel szükséges előterjeszteni a költségvetést - mondta Veres János, aki ismertetette azokat az új költségvetési szabályokra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket 2009-től kíván bevezetni a kormány. Ilyen szabály lesz a költségvetési plafonok tervezett felállítása: az észak-európai országok mintájára például az oktatásban, az egészségügyben, az önkormányzati támogatásnál vagy a gázártámogatásnál lenne szükség költséglimitek meghatározására.

Amerikai mintára ugyancsak 2009-re felállítható az Országgyűlés alá tartozó független költségvetési hivatal, amely majd véleményt mond a költségvetést érintő javaslatokról és kritikai észrevételeket tesz a költségvetés teljesítéséről - mondta Veres János. Amikor az országot új gazdasági pályára, a fenntartható növekedés pályára kívánja állítani a kormány, akkor a vállalkozókat és a vállalkozói érdekképviseleteket a legfontosabb szövetségesek közé sorolja, még akkor is, ha komoly viták és érdekütközések jegyében alakulnak ki a strukturális reformok - közölte a pénzügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK