Kupa: Tovább kell faragni a kiadásokat

2007.05.30. 14:16

Legalább 2010-ig tartani kell a jelenlegi elvonási szintet a konvergenciaprogram teljesítéséhez, így Magyarország 2012-ben csatlakozhat az ERM II. rendszerhez  - fejtette ki Kupa Mihály volt pénzügyminiszter a témában szerdán rendezett konferencián Budapesten.

A Magyar Közgazdasági Társaság "Közgazdászok a jövőről, a jövőért" című vitasorozatának rendezvényén a költségvetés bevételi oldalán hozott "szuperspájzolási" intézkedéseket Kupa Mihály helyesnek nevezte, kritikát fogalmazott azonban meg a kiadások lefaragásának modellezését, megalapozottságát illetően.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke is hiányolta, hogy nem született széles körű megállapodás az államháztartás átalakításának fő irányairól, az állam jövőbeli feladatairól. Hangsúlyozta: Magyarországnak nincs más választása, mint a konvergenciaprogram végrehajtása és az euró bevezetése, de felhívta a figyelmet az ezzel járó növekedési áldozatra, a szigorú maastrichti kritériumok felzárkózást lassító hatására, valamint az önálló monetáris politika megszűnésének kockázataira.

Kupa Mihály kifejtette: az államháztartás kiadási oldalának lefaragása restrikciós lépések melletti reformkezdeményeket jelent. A restrikciót, a befagyasztásokat a volt pénzügyminiszter helyesnek tartotta, így nem értett egyet a tartalékok egy részének negyedéves felszabadításával.

A reformkezdeményeket illetően hiányolta a végcél pontos megfogalmazását, illetve azt, hogy az alapvetésekben történő megegyezés hiányában a változásokat nem kétharmados, csak feles törvények szabályozzák, bizonytalanná téve a törvényi garanciákat.

Erdei Tamás egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a program, illetve az ebben vállalt reformok alapvetően pénzügyi és nem társadalmi vagy gazdasági konvergenciát jelentenek. Az államháztartás alrendszereinek működésén mindenképpen változtatni kellett - mondta, de kockázatosnak nevezte, hogy az átalakítás megkezdése előtt nem született döntés a pontos célokról. Így óriási hibák történhetnek - figyelmeztetett Erdei Tamás.

Véleménye szerint 2009-2012 között lehet meghatározni az eurózónához történő csatlakozás várható időpontját. A bankrendszert illetően kifejtette: az euró bevezetéssel a bankok jövedelmezősége mintegy 10-20 százalékkal csökken az árfolyamnyereség, illetve a tranzakciós költségek elvesztésével.

Szapáry György, az MNB volt alelnöke a maastrichti kritériumok kritikáival összefüggésben arra hívta fel a figyelmet: mindig csak olyan országok kritizálnak, amelyek messze állnak teljesítésüktől. Nagyobb kockázatnak nevezte a volt alelnök az eurózóna új tagjainál megfigyelt hitelboomot, de mint mondta: Magyarországon ez jelenleg is valós, aktuális probléma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK