Jelentősen nőttek a feldolgozóipari beruházások, ám ez alapvetően néhány nagy exportőrnek és a kedvező uniós konjunktúrának köszönhető, egyes ágazatok azonban leszakadóban vannak. Így a gazdaságban egyre inkább érződik a duális jelleg. Az állam pedig továbbra is spórol a beruházásokon.

A nagyberuházások nyomán az idei első negyedévben magához tért a feldolgozóipar, míg az állam továbbra is a beruházásokon spórol - derül ki a KSH legújabb adataiból. Az idei első negyedévben ugyanis a nemzetgazdasági beruházások volumene - szezonálisan és munkanaptényezővel igazítva - 2,6 százalékkal haladta meg 2006 utolsó három hónapjának szintjét, míg a tavalyi első negyedévhez képest 0,8 százalék a növekedés - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legnagyobb dobást a a feldolgozóipar produkálta, ahol a növekedés 53 százalék. Ezen belül kiemelkedő volt a beruházás dinamikája a gumitermékgyártásban, valamint jelentős, tíz százalék feletti a villamosgép- és a járműgyártás esetében is. A kisebb súlyú nemzetgazdasági ágak közül az oktatás 18 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás pedig 12 százalékos növekedést produkált.

A fontosabb ágazatok közül az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás esetében 17 százalékos visszaesést mértek, ennek fő oka a lakásépítési kedv csökkenése; míg a szállítás, raktározás, posta és távközlés stagnált, főként a korábbinál kevesebb autópálya- és útépítés következményeként. A fiskális kiigazítás nyomán az állam a takarékoskodás jegyében több helyütt is visszafogta a beruházásokat, így a közigazgatás és az egészségügy terén.

Nagyon vegyes a kép, de csak első látásra - összegezte benyomásait Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A feldolgozóipar őrült módon száguld, ám ez a növekedés javarészt néhány vállalati beruházásnak köszönhető a gumi- és autóiparban. Az utóbbiak közé tartozik Dunaújvárosban a Hankook, Nyíregyházán a Michelin, Tatabányán pedig a Bridgestone. Minden más ágazatban csökkent a beruházások értéke, vagyis a 0,8 százalékos teljes növekedési adat jól mutatja a magyar gazdaság jelenlegi állapotát - véli az elemző, aki szerint sokkal jobb folytatásban sem reménykedhetünk.

Sajnos egyszeri hatásokról van szó, a tendencia nem változott - véli Erdős Szabolcs, az ICEG EC kutatója, aki szerint a kedvező adat csak néhány vállalati beruházásnak és a kedvező uniós konjunktúrának köszönhető. A következő években ezek a hatások vélhetően mérséklődnek, ennek ellenére a növekedési index magasabb lehet a mostani 0,8 százaléknál az elmúlt évek gyenge bázisa miatt, hiszen tavaly 2 százalékkal csökkent a beruházások értéke. Az ICEG 2007 egészében a beruházások 2-2,5 százalékos növekedésére számít.

A mostani adat újra rámutat, hogy erősödik a magyar gazdaság duális jellege, hiszen az exportra termelő multinacionális cégek fejlesztenek, más ágazatokban viszont erre nincs lehetőség - mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa.