Irodaavatási láz várható Budapesten

2007.06.01. 11:58

Közeleg az irodaépítési "főszezon" a fővárosban: az év második felében a 2000. évi rekordot is meghaladhatja az újonnan átadott területek nagysága. Egy év múlva pedig újabb csúcs valószínű.

Az idei év első negyedévében átadott, szűk 11 ezer négyzetméteres új irodaterület visszafogottnak mondható a budapesti irodapiacon, de szó sincs a fejlesztői aktivitás megtorpanásáról, inkább "vihar előtti csendről" - derül ki a CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó legfrissebb elemzéséből.

Tavaly a kínálatbővülés üteme már megugrott, de még nem érte el az eddigi rekordnak számító 2000. évit. Idén azonban a szerény kezdet után az év második felében várható irodaavatási lázban közel 200 ezer négyzetméter új irodaterület kerülhet a piacra, ami egyértelmű rekordot jelentene.

A folyamatban lévő fejlesztéseket látva már az is megjósolható, hogy az idénre várható csúcs 2008-ban újra megdől majd. Míg a 2006 előtti három évben átlagosan évi 160 ezer négyzetméter irodát avattak, a 2006 és 2008 közötti periódusban ez a szám 240 ezerre kúszik fel.

A kínálat élénkülését már megelőzte a kereslet felfutása. 2004-ben ugrott a bruttó bérbeadás először 200 ezer négyzetméter fölé, tavaly pedig ez a szám alig maradt el a negyedmilliótól. Az idei első három hónapban regisztrált, csaknem 60 ezer négyzetméteres bérbeadás minden idők legjobb első negyedéves értékének számít a fővárosban.

A kereslet összetétele is kedvező - állapítja meg a CBRE -: a 60 ezer négyzetméter 65 százaléka új terület, míg a bérlethosszabbítások aránya alig 15 százalék. Az új kínálatra való keresletet jelzi, hogy az első negyedévben minden ötödik négyzetmétert még át nem adott irodaépületben vettek bérbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK