Ötvenmillió forint kártérítést utalt át az Allianz Hungária a nemrégiben leégett körmendi sajtgyár holland tulajdonú cégének. A sajtgyár biztosítója szerint a vagyoni és üzemszüneti kár több milliárd forintra rúg. A cégnek érvényes biztosítása volt, ezért fizetnek. A cég így bevonulhat a biztosítók történelemkönyvébe, ugyanis ez lesz a Magyarországon történt eddigi kárkifizetések egyik legnagyobbika.

Lezárult a körmendi sajtgyárban április 27-én kitört tűz teljes kárfelmérése. A holland tulajdonú cégnek szerencsére érvényes biztosítása volt, mégpedig az Allianz Hungáriánál, így a biztosítótársaság - miután független szakértők és a társaság saját tűz-specialistája megállapították a tűz keletkezésének okát - megtéríti a kárt. Az Allianz 50 millió forintot már át is utalt a gyár tulajdonosainak; a vagyoni és üzemszüneti kár összesen több milliárd forintra rúg.

A holland érdekeltségű cég közel 4 ezer négyzetméteres üzemcsarnoka április végén égett le szinte teljes terjedelmében, és megsemmisültek a gyártósorok is. A szakértői vizsgálat szerint az épület elektromos zárlat miatt gyulladt ki, majd a lángok átterjedtek a gyár egészére. A legmagasabb, 5-ös fokozatú, 700-800 Celsius-fokkal égő tűzhöz több településről és városból 21 tűzoltókocsit vezényeltek, a lángokat 70-75 tűzoltó oltotta. Az épület este 21 órára szinte teljesen leégett.

Rendkívüli gondot okozott, hogy a gyár egyik leégett épülete mellett egy 150 köbméteres nitrogéntartály, illetve egy kéttonnás szén-dioxid-tartály is áll, amelyeket a felrobbanás ellen folyamatosan vízsugárral védtek. A tűzoltók megfelelően kezelték a helyzetet, robbanás szerencsére nem következett be. További szerencse, hogy a balesetben senki sem sérült meg, a füst nem veszélyeztette sem a 12 ezer körmendi lakost, sem a szomszédos településeken élőket, mivel a felszálló légáramlat és az enyhe szél miatt veszélyes égéstermékek nem jutottak lakott területre.

A leégett sajtgyár tulajdonosa még nem döntötte el, újjáépíti-e a leégett üzemet. A döntés, hogy belevágnak-e a 10-12 millió eurós újjáépítésbe, számos tényezőtől függ, mindenesetre a most lezárult vizsgálattal és az Allianz Hungária által kifizetendő több milliárd forintos kártérítés segítségével lehetőség nyílhat arra, hogy az üzem ismét felépüljön, a jövőben is munkahelyet biztosítva 30-40 munkavállalónak.