A hús is energiacímkét kap a briteknél

2007.06.04. 8:47

A londoni kormány olyan címke bevezetésére készül, amely a jövőben minden, a boltokban kapható terméken feltünteti, hogy az adott árucikk előállítása mennyi szén-dioxid-kibocsátással jár. Ezen kívül a számoknak a boltba szállítással és felhasználásával együtt járó szén-dioxid-kibocsátás mértékét is jelezniük kell - számol be a Világgazdaság.

A bonyolult számítások eredményét úgynevezett szén-dioxid-pontokként tüntetik majd fel a vásárlók számára, és az elektromos háztartási gépek energia-felhasználásához hasonlóan egységes skálán rangsorolnák a termékeket. Az üzleti szereplőknek az elkövetkező 18 hónapban lesz idejük pontosan kiszámítani a termékeiken feltüntetendő értékeket - mondta el a The Guardiannak Ian Person környezetvédelmi miniszter.

Szigorúan véve ez azt jelenti, hogy például egy sült marhaszelet esetében még azt is figyelembe kell venni, mennyi energiába került az állat felneveléséhez szükséges takarmánynövények termesztése.

A kormányjavaslat kidolgozásánál tanácsadó testületként működő Carbon Trust szerint a vásárlók szemében most még az a legjellemzőbb egy adott termékkel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátásra, milyen messziről kellett szállítani. Ez a mutató azonban a valóságban csalóka lehet, hiszen sok esetben kevésbé káros a klímaváltozás szempontjából, ha a zöldséget vagy a gyümölcsöt Afrikából szállítják valamelyik brit piacra, mint ha a szigetországban termesztették volna gázfűtésű melegházban.

A rendszerbe a belépés önkéntes lesz. Százhúsz cég már jelezte, hogy szeretné bevezetni a szén-dioxid-pontok feltüntetését termékein. A nagy brit kiskereskedelmi láncok például ilyen intézkedésekkel akarnak javítani az imázsukon, "zöldvállalatként" feltüntetve magukat. A brit szabványügyi hivatal (BSI) mindenesetre az egész pontszámítást ellenőrzése alatt tartja majd, nehogy a kereskedelmi és termelő vállalatok egymás rovására próbálják kialakítani a kibocsátás megállapításának a rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK