Parlagon hever a női munkaerő

2007.06.04. 7:47

Nem kell a nő a hazai munkavállalóknak, ha férfi is jelentkezik ugyanarra az állásra. Több mint hatszázalékkal csökkent a hölgyek foglalkoztatottsága az első negyedévben, az elmúlt év azonos időszakához képest, míg a férfiaké 26 százalékkal bővült - derül ki a KSH felméréséből.

A KSH adatai alapján a legmeglepőbb képet az építőipar mutatja, ahol egynegyedével többen dolgoztak az idén január-március között, mint 2006-ban, a nők létszáma azonban még itt is esett egy százalékkal - derül ki a Világgazdaságból.

Lassan egyetlenegy területen sem alkalmaznak szívesen női munkaerőt, inkább üresen maradnak a meghirdetett állások. Nem csak építőmérnöki, hanem általában a műszaki területek más szakértői posztjaira sem szívesen alkalmazzák a gyengébb nemet, sőt az értékesítési vezetők, a projektmenedzserek között is kevés a nő.

A cégek többsége szinte rögtön rákérdez a fiatal nőknél, hogy tervez-e a közeljövőben gyereket, és ha a felvételiző nő igennel felel, lényegesen kisebb eséllyel indul. Bár az állásinterjún tiltott a gyermekvállalás időpontjára vonatkozó kérdés, sok cég kizárja azokat a jelölteket, akik nem nyilatkoznak úgy, hogy legalább még 3-4 évig nem kívánnak teherbe esni.

Nem csak a felvételi eljárás során, de a bérezés területén is háttérbe kerül a nő. Hiába magasabb az iskolai végzettsége és több a tapasztalata, mégis kevesebbért alkalmazzák, mint a férfiakat. Így a számok is sokkolóak. Míg hat évvel ezelőtt alig 92 ezer elhelyezkedni képtelen nő volt, addig tavaly év végén már 152 ezren nem tudták eladni magukat az álláspiacon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK