Újabb korrupciós ügyben az eurokraták

2007.06.04. 17:00

Vizsgálatot indítottak az Európai Unió és Belgium hatóságai, mivel a gyanú szerint uniós bürokraták hamis szerződéseket kötöttek egy takarítóvállalattal, hogy pénzhez jussanak - jelentették be az EU illetékesei hétfőn.

A belga Le Soir című lap leplezte le azt, hogy a bizottság alkalmazottai az elmúlt években mintegy 60 millió euró értékben hamis szerződéseket kötöttek egy belga takarítócéggel. Az unió illetékesei szerint a szerződésekben 44 millió euró szerepelt, de ennek csak egy részét tulajdoníthatták el, mivel tényleges teljesítés is történt. A nyomozást az Európai Bizottság csalásellenes hivatala, az OLAF és a belgiumi államügyészség indította el.

Az EU különben évi 500 ezer eurót fordít tisztításra. A lap megírta, hogy az érintett cég könyvelőjét elbocsátották az állásából, mivel feltárta, hogy a vállalat az uniótól el nem végzett munkákra vesz fel pénzt.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy az unió csalásellenes hivatala (OLAF) vizsgálódik az ügyben. A hivatal közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy elsősorban "az uniós szerveken kívüli cégeknél és magánszemélyeknél" vizsgálódik.

A bizottsági szóvivő tagadta ugyanakkor, hogy tízmillió eurós nagyságrendű szabálytalanságról lenne szó. A belga sajtóban megjelent feltételezések szerint a kár akár 60 millió eurónyi is lehet az elmúlt három-négy évben. Bizottsági közlés szerint azonban a takarításra fordított teljes összeg alig éri el a félmillió eurót éves szinten. Az OLAF közleménye szerint a vizsgált szerződések összértéke mintegy 44 millió euró. Ennek egy részét azonban bizonyosan hasznosan költötték el, hiszen a takarításra nem volt panasz - jelezte a csalásellenes hivatal.

Legutóbb márciusban borzolta a kedélyeket egy korrupciós ügy, amelyben három olasz állampolgárt, köztük egy bizottsági alkalmazottat őrizetbe is vettek irodaépületek szabálytalan bérbe adása, közbeszerzési pályázatokkal való visszaélés gyanújával. Az esetek kapcsán az EU szóvivője emlékeztetett arra, hogy Jose Manuel Barroso bizottsági elnök "nulla toleranciát" tanúsít a csalásokkal, az adófizetők pénzének, az uniós forrásoknak pazarló felhasználásával szemben. Az Európai Bizottság kiemelt figyelmet fordít a korrupció elleni fellépésre, különösen azóta, hogy a Jacques Santer vezette egykori testület 1999-ban egy ilyen botrány miatt volt kénytelen lemondani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK