Épületek helyett egyelőre búzatábla áll a Bezenye mellé tervezett kaszinóváros helyén. A koncessziós megállapodást még nem írták alá, de a Las Vegas-i szerencsejátékcég már átadta a helyét egy ausztrál- amerikai párosnak. Legkésőbb június 20-ig meg kell kötnie a szerződést a Credit Swiss által összehozott befektetőcsoportnak.

Láthatóan semmi sem történt az elmúlt több mint fél évben a bezenyei kaszinóberuházás körül, hiszen az építkezésnek egyelőre nyomát sem látni. Pedig tavaly októberben, amikor a Venetian Hungary Limited megnyerte a játékkaszinók üzemeltetésére kiírt pályázatot, a Pénzügyminisztérium nagyon optimista volt, és már az idén őszre működő szerencsebarlangokat remélt. Ahogyan most állnak a dolgok, az akkor 2009- 2010-re ígért öt kaszinóból egy készülhet el - olvasható a Népszabadságban.

Az időközben Venetianból Eurovegasra keresztelt beruházó cég már a koncessziós pályázat lebonyolítása előtt is titokzatos volt, és fejleményeket azóta sem közöl, a cég képviselői pedig szinte elérhetetlenek. Épp ezért az érintett bezenyei és hegyeshalmi önkormányzatok vezetői ugyan nem mondtak még le a beruházásról, ám már nem olyan optimisták, mint a kezdetben.

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere akkor kezdene újra bizakodni, ha legalább egy építési engedély iránti kérelmet látna. Az sem kedvező fejlemény, hogy amikor decemberben az Eurovegas képviselője diavetítéses bemutatót tartott a tervekről a helyhatóságoknak, már szó sem esett az osztrák hátterű Lukale Zrt.-ről, amelyet korábban a projekt egyik beruházójaként emlegettek. A kaszinók mellé álmodott élményvárost a tervek szerint ez a cég építette volna.

Bezenye polgármestere, Kammerhofer Róbert is szkeptikus. Mint mondta, hatástanulmányokat kellene már látniuk, de ilyesmiről még nem tudnak. Mindkét vezető hozzátette: a beépítetlen belterületre telekadót vetettek ki - a helyzetet előmozdítandó. A bevallási papírokat ki is küldték. Ez Bezenye esetében az idén, mintegy 60, Hegyeshalomnál 11 millió forintot jelent.

A háttérben zajló események sem túl biztatóak, ugyanis a Pénzügyminisztérium még nem írta alá a 20 plusz 10 évre szóló koncessziós szerződést az Eurovegas Hungary Zrt-vel. A Népszabadság céghez közel álló forrása szerint erre már nincs sok idő: a korábban többször módosított határidő június 20. A cég állítólag eddig partnereket keresett, amelyekkel már folynak a tárgyalások és egyes szerződéseket már alá is írtak. Mindezek után az Eighth Wonder Capital néven futó ausztrál-amerikai befektető és a mellettük feltűnt Gugenheim Partners befektetéskezelő, valamint több külföldi magánszemély kezébe a társaság 80 százaléka kerülhet, míg 20 százalék a jelenlegi tulajdonosoknál marad.

A Pénzügyminisztériumban azt közölték, hogy az Eurovegasnak 2009-ig kell elkezdenie a beruházást. S ha ez nem történik meg, a megállapodás semmis, vagyis a jelenlegi formában nem lesz megaberuházás az osztrák határ mellett.