Oroszország és Európa energetikai együttműködésének fokozása mellett érvelt Gerhard Schröder volt német kancellár a Szentpéterváron szombaton megnyílt nemzetközi gazdasági fórumon, kijelentve, hogy Európa gazdasági sikerének alapját az orosz energiaszállítások képezik.

Schröder a Nord Stream társaság részvényesi bizottságának elnökeként mondott beszédében kijelentette: Oroszországnak és Németországnak lehetősége van arra, hogy még intenzívebbé tegye együttműködését az energetika területén. "Oroszország együttműködést ajánl nekünk - ezt az esélyt nem szabad elszalasztanunk" - mondta.

Az értekezlet alkalmából kétoldalú megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz és Mihail Szaakasvili grúz elnök. Putyin a találkozón úgy fogalmazott, hogy a gazdasági fórum jó lehetőség a volt szovjet köztársaságok gazdasági potenciáljának bemutatására. "Remélem, hogy a mi grúz kollégáinknak nem csak orosz partnereikkel lesz érdekes és hasznos eszmét cserélniük, de találnak itt partnereket maguknak más országokból is" - mondta az orosz elnök, aki előzőleg tádzsik kollégájával is tárgyalt.

A davosi gazdasági fórum testvér-rendezvényének tekintett szentpétervári esemény több mint kétezer résztvevővel zajlik. Többek között népes küldöttség van jelen Kínából és más ázsiai országból is.