Áramhiányt okoztak a légkondik

2007.06.14. 8:09

Összeült szerdán a villamosenergia-rendszer krízisbizottsága a hazánkat érintő klímakatasztrófa miatt. A szakemberek szerint jó megoldás lenne a Dunamenti Erőmű 210 MW-os blokkjának megjavítása. Ugyanakkor az is felmerült, hogy nagy melegben az áramszolgáltatók ne indítsák el már délután az "éjszakai áramnak" nevezett, vezérelt áramszolgáltatást.

A magyarországi villamosenergia-rendszer irányítói szerdán összehívták a krízis-munkabizottságot - tudta meg a Népszabadság. Egy rendelet szerint ezt akkor kell megtenni, amikor az áramellátó-rendszer biztonsági tartalékai a napi igények tíz százaléka alá esnek.

Ilyen lépésre a nyári fogyasztás problémái miatt még sosem volt szükség. A helyzet most viszont sokkal meredekebb - fogalmaztak a szakértők. Ellentétben a májusi esettel, amikor majdnem egy órára lakossági korlátozást is el kellett rendelni, az ok most nem üzemzavar volt, hanem a klímaberendezések egyre növekvő energiaigénye. Ennek nyomán még nem kellett áramkorlátozásokat elrendelni.

Az ország áramigénye, egy meleg nyári napon mintegy 5700 megawatt (MW), és csak a klímaberendezések miatt évente 60 MW-tal, egy nagyközség fogyasztásával nő. Noha a beépített áramtermelő kapacitás mintegy nyolcezer MW, tegnapra a bármikor bevethető tartalék egységek kapacitása 600 MW alá csökkent.

Ennek okai, a tervezett kieséseken felüli, rendkívüli - igaz, akár évek óta tartó - üzemzavarok, valamint az, hogy amióta a délszláv térségben felment az áram ára, nagymértékben megnőtt Magyarországról az áramexport - derül ki a Népszabadságból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK