Az utóbbi hetekben a baromfiágazatban keresleti piac alakult ki, mivel Brazília exportja a baromfipestis-járvány miatt lényegesen csökkent - mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke.

A szakember elmondta, a mintegy 250 milliárd forintra becsült éves árbevételű ágazat bevételei a kereslet felfutása miatt ebben az évben várhatóan 2-4 százalékkal, azaz 5-10 milliárd forinttal növekedhetnek. Ezt támasztja alá az is, hogy az utóbbi hetekben a termelés 3-5 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ez Bárány László szerint megalapozza azt a tervet, hogy év végére az ágazatban mintegy 440 ezer tonna baromfiterméket állítanak majd elő, szemben az előző évi 426 ezer tonnával.

Bárány László szerint az ágazat helyzetén sokat javítana, ha az euró árfolyama 255 forint körül alakulna. Ez jelentős mértékben növelné a magyar baromfifeldolgozók versenyképességét. A BTT elnöke úgy véli, hogy október végéig várhatóan fennmarad a jelenlegi konjunktúra, ám ekkor a magas takarmányárak miatt nem megjósolható, hogy milyen változások következnek be. A búza ára ekkorra elérheti a 36, de akár a 40 ezer forintot is. A kukorica áráról még nem lehet pontosat tudni, de az is jóval 30 ezer forint felett lehet. Ez pedig rendkívüli mértékben befolyásolja majd a tenyésztők s így a feldolgozók önköltségét is.

A tavalyi év rendkívül nehéz volt, mivel az ágazat múlt évi tevékenységét alapvetően meghatározta a madárinfluenza és az amiatti visszaesés, valamint a gazdasági veszteségek nagysága. A madárinfluenza miatti ágazati veszteséget 6,4-6,5 milliárd forintra tette Bárány László, amelynek kárenyhítésére 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre, valójában azonban csak 1,5 milliárd forintot tudtak lehívni ebből az összegből a kárt szenvedettek.

A terméktanács elnök közölte azt is, hogy elkészült az állat-egészségügyi támogatásokra vonatkozó jogszabály, amely az egész állattenyésztésre vonatkozóan mintegy 3 milliárd forintot állapít meg erre a célra. Ez szerinte kevés a sertés, a szarvasmarha, a juh, a baromfi és a kecske ágazatok állat-egészségügyi költségeinek támogatására. Továbbá kevésnek tartják a feldolgozók azt a kilogrammonként 8 forintos támogatási összeget is, amelyet az állam ad az állatihulla-megsemmisítés támogatására.