Kevés a telek, ezért meglódultak az árak

2007.06.18. 7:10

Egyre kevesebb a beépíthető a telek a fővárosban és az agglomerációban egyaránt. Az árak ezért folyamatosan emelkednek. Ezt bizonyítja, hogy a fővárosban átlag 5, az agglomerációban pedig 6 százalékos telekdrágulás várható.

Az építési telkek változatlanul a főváros budai területein a legdrágábbak. A magánszemélyek - a Budához ragaszkodó tehetősebb rétegtől eltekintve - jó néhány éve kijjebb szorultak az olcsóbb pesti kerületekbe, valamint az agglomerációs településekre. Ebből adódóan az utóbb említett helyeken is fogyóban vannak a jó adottságú házhelyek - írja a Napi Gazdaság.

A Duna jobb partjának legkeresettebb területei - Kala Imre, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője tapasztalatai szerint - továbbra is elsősorban a II. és XII., valamint a III. kerületnek a II. kerülethez közel eső részei, de felzárkózott melléjük a XI. kerület sasadi része is. Itt a lakásépítő cégek részéről egész évben van kereslet a több lakással beépíthető területek iránt.

Természetesen az eladósorba került itteni telkek esetében sem elég, hogy kiemelt helyen fekszenek, emellett számos kritériumnak meg kell felelniük. Például jóval értékesebb egy parcella, ha megfelelő méretű, jól megközelíthető, szép panorámájú.

A régóta kiemelt övezetnek számító XII. kerület - ahol általában 10 százalékos beépítettséget engednek a szabályok - kevésbé előnyös, mint például Bel-Buda, ahol az adott telkeknek 15, vagy a III. kerület, ahol 20-30 százaléka beépíthető. Mindezen kritériumok megléte vagy hiánya az árakra is kihat. Amíg a Rózsadombon a néhány eladó, többnyire 1000 négyzetméteres telek esetében 100-150 ezer forint a négyzetméterár, a XII. kerületben 80-100, míg Bel-Budán akár 400 ezer forint is lehet.

A II. kerület családi házas övezetében ennél jóval olcsóbbak: 40-60 ezer forintos négyzetméterárakkal lehet találkozni. Hasonló szóródás jellemző a III. kerület áraira is, a kiemelt részeken - mint például a Római-part, Táborhegy - elérheti az 55-60 ezer forintot egy-egy szép panorámájú beépíthető terület négyzetméterára, míg az Arany- és Ezüsthegyi, valamint Rókahegyi utak mentén már 30-40 ezer forint közötti áron megszerezhető egy-egy házhely négyzetmétere.

A pesti oldal belső része foghíjtelkeinek négyzetméterára - gyakran lebontandó épülettel - 100-300 ezer forint között mozog, a VII., VIII. és IX. kerületek kiemelt - például a Ferencváros Dunához közel eső - részén 100-200 ezer forint közötti négyzetméterár a jellemző, de ahol nem folyik semmiféle városfejlesztés, akár 35-60 ezer forintos áron is megvásárolható egy telek.

A XV. kerületben - amint azt Virányi László, az Otthon Centrum kerületi irodájának vezetője lapunknak elmondta - napjainkban ritkán jelenik meg a kínálatban egy-egy eladó telekingatlan, ezek ára 15-20 millió forint körül mozog. A kertes családi házas jellegű XVI. kerületben viszont akad jó néhány gazdára váró házhely a kínálatban, ám itt is jelentősen megemelkedtek az elmúlt években az árak.

Az ingatlan szakértők szerint az elkövetkező hónapokban a budapesti V., VI., VII., belső VIII. és IX. kerület, továbbá a vidéki nagyvárosok központjai, a centrumok közeli rehabilitációs területek - például Középső-Ferencváros és Józsefváros akcióterületei értékelődnek fel - derül ki a Napi Gazdaságból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK