Jó az áramellátás, düböröghetnek a klímák

2007.06.19. 7:54

Az előttünk álló héten nem várható semmi probléma, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) felkészülten várja a hőségrekordot - mondta el az országos diszpécserszolgálat vezetője, Kapás Mihály.

A szakember szerint a teljes hazai villamosenergia-rendszer termelésre kész, Paks is négy reaktorral termel az elkövetkező napokban. A rendszerirányító a várhatóan fellépő terhelésnövekedés miatt "készenlétbe állította" a tartalék kapacitásokat, ellenőrizte azokat - írja a Napi Gazdaság.

A hazai tartalék kapacitás mintegy 1300 megawattot tesz ki, ennek egy része folyamatosan üzemel, a másik részét csak szükség esetén veszik igénybe - ezek beindítása ugyanis több óráig tart. A Mavir előre látható kapacitásnövekedés esetén a legolcsóbban termelő tartalék erőművet kapcsolja majd rá a rendszerre - ha erre szükség lesz.

Abban az esetben, ha egy meghibásodás miatt hirtelen mintegy 600-800 megawatt kapacitás esne ki rövid időn belül, a leggyorsabban üzembe állítható energiaforrást indítják be, illetve - miként az történt május 21-én - üzemzavari segítségnyújtási szerződés alapján a szomszédos országokból próbálna a Mavir többletkapacitást szerezni.

Kapás Mihály szerint a jelen helyzetben ugyanakkor úgy látják, hogy a megnövekedett fogyasztást a tartalékok nélkül is képes lesz kezelni a magyar áramtermelői hálózat. Azt a szakember is elismeri, hogy évről évre nő a fogyasztás: 4 Celsius-foknyi átlaghőmérséklet-emelkedés 2002-ben csak 200 megawatt többletkapacitás-igényt okozott, ugyanekkora hőmérséklet-változás "kezeléséhez" tavaly már 300 megawattra volt szükség. Kapás Mihály szerint hétfőn délben - amikor a hőmérő 3 fokkal magasabb értéket mutatott, mint egy héttel ezelőtt - összesen 250 megawattal nőtt meg az ország fogyasztása. Az elkövetkező napokban további emelkedésre lehet számítani - derül ki a Napi Gazdaságból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK