Amerikai befektetőkkel tárgyal Kóka

2007.06.20. 9:45

Újabb amerikai befektetők Magyarországra csábítása és a magyar-amerikai kormányzati kapcsolatok erősítése a célja Kóka János gazdasági miniszter washingtoni látogatásának - mondta Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter szóvivője.

Kóka János június 20-án az Egyesült Államokba utazik, a miniszter négynapos tengerentúli tartózkodása alatt több potenciális befektetővel is tárgyal. A tárca szóvivőjének szavai szerint Magyarország tárgyalási pozícióit veszélyeztetné azzal, ha megnevezné a konkrét vállalatokat.

Kóka János a Business Council for International Understanding (BCIU) szervezetnél Magyarország iránt érdeklődő, jelentős amerikai cégek számára tart előadást a magyar gazdaság helyzetéről, üzleti lehetőségeiről. A miniszter találkozik a világ egyik legjelentősebb magán pénzügyi befektető alapjának vezetőjével, akivel szintén a lehetséges magyarországi befektetésekről tárgyal.

Magyarország energiapolitikája, a gázellátás diverzifikációja, és a lehetséges gázvezetékek lesznek a témái a Samuel Wright Bodman energetikai miniszterrel és Rick Boucher demokrata párti kongresszusi képviselővel zajló megbeszélésnek. Utóbbi az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság Energiaügyi és Levegőminőségi Albizottsága elnöke.

Kóka János továbbá találkozik Tom Lantos demokrata párti képviselővel, akivel áttekinti az Egyesült Államok vízummentességi programreformjának legfontosabb kérdéseit. A miniszter találkozik Ashoka Modyval, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyettesével és Simeon Djankovval, az IFC Doing Business kutatásának és kiadványának vezetőjével.

A miniszter ellátogat a 30 évvel ezelőtt alapított Cato Intézetbe is, ahol Magyarország iránt érdeklődő közgazdászok, gazdaságkutatók, véleményformálók részére tart előadást Magyarország gazdasági-politikai helyzetéről, a liberális pártnak az ország újjáélesztésében játszott szerepéről. Ezen kívül Kóka János Washingtonban megkoszorúzza a nemrég felavatott Kommunizmus Áldozatainak Emlékművét. A programokon Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete is részt vesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK