Megállapodás a Deutsche Telekomnál

2007.06.20. 12:05

A Deutsche Telekom és a ver.di szakszervezeti szövetség, szerdai bejelentésük szerint megállapodást ért el a konszern átszervezése kapcsán kirobban munkaügyi vitában, miután a dolgozók több mint egy hónapig forgósztrájkokkal lassították a cég üzletmenetét.

A Deutsche Telekom részévnyeinek árfolyam 1,4 százalékkal, 13,95 euróra drágult a frankfurti értéktőzsdén a hírre.

A megállapodás szerint a Deutsche Telekom 2012-ig munkahely-garanciát ad az új, kiszervezett szolgáltató céghez, a T-Service-hez áthelyezendő dolgozóknak. Cserébe a ver.di 6,5 százalékos bércsökkentésbe, és a heti munkaórák 38-ra növelésébe egyezett bele, a jelenlegi 34-ről. Ez az alkalmazottak szempontjából jobb a cég eredeti ajánlatánál, amelyben 9 százalékos bércsökkentés szerepelt.

A mostani megállapodás 500-900 millió euróval csökkenti a Deutsche Telekom költségeit. Eredetileg az átalakításból elérendő megtakarításokat 900 euróban határozta meg a vezetés.

A ver.di nagy bérbizottsága délután tanácskozik a megállapodásról.

A felek hétfőn már részmegállapodást jelentettek be a munkahely-garanciáról, a ver.di főtárgyalója azt közölte: abban állapodtak meg, hogy a Deutsche Telekomból kiszervezendő, mintegy 50 ezer dolgozó esetében 2012 végéig nem lesznek elbocsátások.

A felek a múlt pénteken egyhónapos szünet után ültek ismét tárgyalóasztalhoz.

A Deutsche Telekom dolgozói május 11-e óta harcolnak munkabeszüntetéssel is, figyelmeztető forgósztrájkok formájában. A cég vezetősége korábban közölte: végrehajtja a tervezett átszervezést július 1-től, függetlenül a küzdelem és a tárgyalások kimenetelétől.

A munkaügyi vita azért robbant ki, mert a társaságnál 50 ezer alkalmazott áthelyezésével új, kiszervezett szolgáltató céget kívánnak létrehozni júliusban, és a vezetés azt tervezte, hogy az újonnan létrejövő T-Service-ben az alkalmazottak hetente átlag négy órával többet dolgoznának, miközben 9 százalékkal kevesebbet keresnének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK