Tilos lesz az EU-ban kutyaszőrmét árulni

2007.06.21. 8:44

Az EP döntése szerint a házi kedvencek, a kutyák és macskák irhájáből készült szőrmék és bundák legfeljebb jövő decemberig lehetnek forgalomban az unióban - számol be a Világgazdaság.

A macska- és kutyaszőrme EU-ban történő forgalmazásának, illetve importjának és exportjának 2008 végétől történő betiltásáról döntött tegnap az Európai Parlament plenáris ülése, Eva-Britt Svensson svéd zöldpárti képviselő előterjesztésére.

A képviselő-testület a szavazást megelőzően már megegyezett a tilalmat tartalmazó közösségi rendelet részleteiről a miniszteri tanáccsal, így várhatóan a tagállamok első olvasatban jóváhagyják a jogszabályt.

Korábban akadt rá példa, hogy európai üzletekben kutyaszőrből készült ruházati cikkeket találtak. Évekkel ezelőtt Olaszországban nagy felháborodást okozott a közvéleményben, hogy több üzletláncban árusítottak olyan kabátokat, amelyeknek kapucniját ebek prémével szegélyezték.

A kutyák és macskák effajta (és gasztronómiai) hasznosítása főleg Ázsiában dívik, de a termékek a nyugati világba is beszivárognak. Európában és az Egyesült Államokban több civil szervezet tűzte zászlajára célul ezeknek a szőrméknek a kitiltását piacaikról, az USA törvényt is alkotott erre a kilencvenes évek végén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK