A GDP idén 2,6, jövőre 3,2 százalékkal bővül az Ecostat júniusi előrejelzése szerint - ismertette a gazdaságkutató intézet főigazgatója, Belyó Pál, hétfőn sajtótájékoztatón.

Prognózisuk szerint a beruházások az idei 2 százalékos növekedést követően jövőre 4,4 százalékkal nőnek, az infláció pedig az idei 7,5 százalékról 2008-ra 3,7 százalékra csökken. Az államháztartás ESA 95 szerinti hiánya a GDP százalékában a 2007. évi 6,2 százalékról - ez kedvezőbb a Pénzügyminisztérium által várt 6,4 százaléknál - 5 százalékra mérséklődhet jövőre - tette hozzá.

Az Ecostat azzal számol, hogy a jegybanki alapkamat az év végére 7, a jövő év végéig 6 százalékra csökken. Belyó Pál jó esélyt látott arra, hogy a monetáris tanács hétfői ülésén csökkentse a jelenleg 8 százalékos alapkamatot.

A kutatók idén a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékos, a nettó átlagkeresetek 2,7 százalékos növekedésével és reálkeresetek átlagos 5 százalékos csökkenésével számolnak. Jövőre prognózisuk szerint már emelkednek a reálkeresetek, így a lakossági fogyasztás az idei alacsony bázishoz képest 1,3 százalékkal növekedhet.

Az Ecostat szerint a 2008. évi költségvetés egyenlegének 2,4 százalékpontos javítása következetes gazdaságpolitikával biztosítható. Az államháztartás szerkezetében érezhető a javulás, jelentősen növekszik az adó- és járulékbevételek összege és aránya, míg a kiadási oldalon a bérjellegű ráfordítások és a folyó költségek mérséklése a legfontosabb tényező - jegyzik meg.

Az ártámogatási rendszer átalakítása nagyrészt megvalósult, e kiadások érezhetően csökkennek. A kamatkiadások növekedése kedvezőtlen, ez a kiadási tétel tavaly a GDP 3,8 százalékáról 4,5 százalékra nőtt. Érezhetőek a változások a költségvetési források centralizációjában és újraelosztásában. A jövedelmek központosítása GDP-arányosan szinten marad, az újraelosztási hányad idén várhatóan az előző évi 53,3 százalékról 50,9 százalékra csökken - áll az Ecostat összefoglalójában.