Ebben az önkormányzati ciklusban megfontolja a fővárosi önkormányzat a Főgáz Zrt. teljes privatizálását - nyilatkozta Hagyó Miklós kedden. Ősszel várhatóan eladják az önkormányzat Elmű-részvényeit is.

A szocialista főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a városvezetés álláspontjának megfelelően a Fővárosi Közgyűlés e heti ülésére Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes társával közösen előterjesztést nyújtanak be egy privatizációs tanácsadó cég pályázati úton történő kiválasztására.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy ez még nem a Főgáz privatizálását jelenti. Szeretnének azonban egy olyan céget kiválasztani, amely fel tudja mérni a piaci lehetőségeket és környezetet, illetve tud egy döntés-előkészítő tanulmányt készíteni. Ez alapján az önkormányzat objektíven eldöntheti majd, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között, illetve a gázliberalizáció során érdemes-e stratégiailag gondolkodni a Főgáz privatizálásán.

Hagyó Miklós elmondta, hogy akár a 4-es metró vagy az önkormányzat májusban elfogadott uniós beruházási terve is olyan lehetőséget biztosít a fővárosnak, amellyel vagyonból vagyont "csinálhatnak". A főváros minden egy forintjához uniós forrásból négy forintot kaphat - tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes azt nem tudja, hogy most mennyiért lehetne eladni a Főgázt. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a fővárosi önkormányzatnak járó, jelenleg évi több mint kétmilliárd forintos osztalékbevételnek a több tízszereséhez juthatnának hozzá azonnal a privatizációval.

Hagyó Miklós elmondta azt is, hogy ősszel várhatóan eladják az önkormányzat Elmű-részvényeit. Legutóbb a főváros közgyűlése több mint ötmilliárd forintos részvényeladásról döntött, rövidesen pedig hétmilliárd forint értékű részvényt adnak el.