Hitelkeretet nyithat az OMV a Mol felvásárlásához

Vágólapra másolva!
A Barclays és a JP Morgan az OMV számára készít elő egy 13,5 mrd eurós hitelkeretet, melyet az osztrák társaság a Mol felvásárlásához kíván igénybe venni - jelent meg a Bloomberg hírügynökségen az osztrák Oesterreich napilap információja alapján.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a hír igaz, úgy látszik az osztrák olajtátársaságot egyelőre nem nagyon érdekli, hogy barátságtalan lépésnek minősítette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy az OMV növelte részesedését a Molban.

A magyar kormányfő azt is kijelentette, hogy kész megvédeni a magyar érdekeket, azt azonban nem árulta el, hogyan. A kormány hisz a szabad tőkeáramlásban, azonban a külföldi szándékoknak összhangban kell lenniük a magyar stratégiai érdekekkel, tette hozzá Kóka János, gazdasági miniszter. A kormánynak viszont nincs jogi lehetosége részvényvásárlásra.

A versenyhivatalok viszont már léphetnek az ügyben. Mivel az OMV és a Mol egyesülése révén regionális monopólium jönne létre, így a Gazdasági Versenyhivatal valószínűleg meg is akadályozná az ügyletet - nyilatkozta a GVH illetékese a Reuters hírügynökségnek. Egyesülés esetén Közép-Európa üzemanyagpiaca olyannyira koncentrálttá válna, hogy az már monopóliumot vagy monopóliumhoz igen közeli állapotot jelentene.